Política 05/12/2018

El PDECat reclama una oferta clara de Sánchez per negociar els pressupostos

Rufián manté l'exigència que faci passes per millorar la situació dels presos

Ara
3 min
Carles CampuzanoJordi Xuclà: “L’operació Catalunya  pot ser el Watergate de Rajoy”

BarcelonaEl PDECat ha reclamat aquest dimecres una oferta clara a Pedro Sánchez per a Catalunya com a condició per asseure's a negociar els pressupostos de l'Estat, mentre que ERC, al seu torn, ha exigit passes en la millora de la situació dels presos per fer-ho. El diputat del PDECat Ferran Bel ha assegurat aquest dimecres que la seva formació manté "el mateix no rotund de fa dos mesos" als pressupostos generals de l’Estat, però que "si hi ha una solució política per a Catalunya, una proposta sobre la qual entenguem que és raonable negociar, podríem negociar". "Si hi ha proposta i entenem que és raonable encara que no estigui tancada, podríem negociar pressupostos, però si no n’hi ha o és simplement un nou Estatut aquesta història ja la coneixem", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat del PDeCAT ha afirmat que la seva formació entén que la "solució política" al conflicte català és un referèndum acordat perquè els catalans decideixin lliurement el seu futur. "Ens agradaria que fos aquesta, però en tot cas el president Sánchez haurà de fer una proposta del seu plantejament", ha dit.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, al seu torn, ha estat contundent a Ràdio 4: "No funcionarà la via de xantatges". Així s'ha expressat respecte al posicionament de l'executiu espanyol, que ha instat ERC i el PDECat a aprovar-li els pressupostos i ha obert la porta a convocar eleccions si no ho fan, amb el fantasma del resultat de Vox a les andaluses com a avís. "Es vol utilitzar el fantasma de l'extrema dreta per amenaçar els independentistes", ha dit, i ha reclamat passos del govern de Pedro Sánchez per resoldre el conflicte a Catalunya, i no promeses: "Ja coneixem la 'lluvia de millones' de Rajoy i l''apoyaré' de Zapatero. El problema s’ha de resoldre parlant i negociant, com fan els països avançats, no imposant".

En el mateix sentit, el portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha advertit aquest dimecres que malgrat les "pressions" a la seva formació perquè aprovi els pressupostos generals de l’Estat la seva posició "no canvia" i segueix reclamant al govern espanyol que es mogui respecte a la situació dels presos independentistes. Rufián no ha aclarit però si ERC presentarà una esmena a la totalitat dels comptes, i ha evitat també comentar la posició del PDeCAT respecte als comptes després que el diputat d’aquesta formació, Ferran Bel, ha obert la porta a negociar els pressupostos si hi ha una "proposta raonable" en forma de "solució política" per part del govern espanyol. "La nostra posició és clara: demanem la llibertat de les persones segrestades, que pugui tornar la gent exiliada i que s’obri un debat sobre l’autodeterminació", ha sentenciat.

Respecte als comptes públics del govern català, Aragonès ha explicat que s'està lluny d'un acord: "El PSC demana que els pressupostos de la Generalitat se subordinin als de l’Estat, i això no ho compartim", ha dit. D'altra banda, ha assegurat que abans de presentar els pressupostos (en les pròximes setmanes) vol parlar amb tots els grups.

Pel que fa a la celebració del consell de ministres a Barcelona el 21 de desembre, quan farà un any de les eleccions convocades per mitjà del 155 a Catalunya, Aragonès s'ha reiterat en el que va dir ahir la portaveu del Govern, Elsa Artadi, que ho va considerar una "provocació". El mateix dia l'esquerra independentista ha convocat mobilitzacions en contra. "És una acció merament propagandística", ha dit Aragonès: "El govern espanyol es nega a fer reunions bilaterals, haurien d’anar als temes de fons i deixar la propaganda".

stats