Política 12/10/2017

"Puigdemont, a presó": el lema més repetit a la manifestació pel Dia de la Hispanitat a Barcelona

65.000 persones han participat a la mobilització, segons la Guàrdia Urbana

Ara
5 min
L'ambient davant de la Pedrera abans de la manifestació del Dia de la Hispanitat

BarcelonaUn total d'onze entitats, entre les quals destaca Societat Civil Catalana (SCC), han convocat una manifestació per a aquest dijous, 12 d'octubre, sota el lema 'Catalunya sí, Espanya també', per celebrar el Dia de la Hispanitat, la festa nacional d'Espanya. La marxa ha començat a les 11.00 h davant la Pedrera i ha acabat a plaça Catalunya, aproximadament al cap d'una hora. En acabar la manifestació "cívica i unitària" s'ha llegit un manifest. Segons la Guàrdia Urbana, 65.000 persones han participat a la manifestació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Puigdemont, a presó", ha estat el lema més repetit pels concentrats, que han començat a desfilar per passeig de Gràcia. "No som fatxes, som espanyols", ha estat una altra de les consignes, moltes de les quals ja es van sentir a la manifestació del 8 d'octubre, com ara "TV3, manipuladora".

A més d'aquesta, s'han convocat dues manifestacions més. La segona, on han participat grups d'ultradreta, ha acabat a la plaça Sant Jordi. A la protesta s'hi han lluït banderes preconstitucionals i alguns manifestants han cremat banderes independentistes.

Ultres cremen una estelada, aquest dijous 12 d'octubre

La tercera concentració, amb prop d'un centenar de persones assistents, l'ha convocat la Plataforma Antifeixista i avançava en direcció en direcció a la plaça d'Espanya amb crits com "12 d'octubre, res a celebrar" i "El feixisme avança si no se'l combat". Els Mossos d'Esquadra els han barrat el pas abans d'arribar, davant el mercat d'Hostafrancs, i els manifestants s'han desviat.

Passada la 1 del migdia, s'han viscut moments de tensió a plaça Catalunya quan un grup de persones han destrossat la terrassa del bar Zurich. Segons ha pogut saber l'ARA, la topada ha sigut una baralla entre aficionats ultres de diversos clubs de futbol. Eren Yomus, ultres del València, contra Hooligans Sabadell (del Sabadell) i membres del Fuente Atlético. Tots anaven a participar a la manifestació unionista però s'han reconegut entre ells i s'han barallat. Els atacants han llançat les cadires del bar. Posteriorment, els Mossos han identificat alguns dels protagonistes dels avalots a la rambla de Catalunya.

Reivindicació de la unitat d'Espanya a plaça Catalunya

Poc abans que comencés la manifestació al passeig de Gràcia, els primers representants polítics unionistes i membres de Societat Civil Catalana s'han dirigit als mitjans. Miriam Tey, vicepresidenta de Societat Civil Catalana, ha afirmat que el Dia de la Hispanitat "també és el dia de Catalunya". "Enguany aquest dia s'ha vist enterbolit per les declaracions de Carles Puigdemont, que ens han deixat sense autonomia, desconcertats i angoixats. Molta gent està desconcertada i no ha entès què va dir Puigdemont; no tenim clar si és president d'una autonomia, d'una república, o què és", ha assenyalat.

Miriam Tey, aquest matí

Alberto Fernández Díaz, del PP, també des de la concentració, ha dit: "Som aquí per recordar que hi ha una Catalunya plural i diversa que se sent espanyola. Demanem a Puigdemont que atengui el requeriment del president d'Espanya i a l'independentisme sensat que trenqui amb els radicals de la CUP. A Ada Colau i a Podem els diria que deixin de donar suport als independentistes i al referèndum il·legal".

La líder de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, ha afirmat aquest dijous que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "té cinc dies per rectificar i posar les urnes de veritat" i així evitar fer més mal a Catalunya, ha dit. En declaracions abans de la manifestació, Arrimadas ha celebrat que el president del govern, Mariano Rajoy, "hagi rectificat i hagi actuat". Arrimadas espera que Puigdemont "aprofiti l’oportunitat" que considera que li ha brindat Rajoy, ja que encara és a temps de "baixar del burro”.

En la lectura dels manifests hi ha intervintut Javier Megino, secretari general de l'entitat Espanya i Catalans: "Som aquí tot i que el dia 10, amb el circ mediàtic que hi va haver, no sabíem si hi podríem ser. Reiterem el compromís de la ciutadania catalana amb aquesta gran nació". "Som una majoria social, fins fa poc silenciada", ha afirmat. "Representem la Catalunya lleial i legal a Espanya, la que està emparada per la Constitució". "Prou!", ha exclamat; "Tornem a la sensatesa, la democràcia i el futur". Megino també ha parlat dels Mossos d'Esquadra i ha demanat calma: "Els Mossos no en tenen cap culpa. La majoria han estat humiliats pels seus caps polítics, i demano un fort aplaudiment per a ells".

Per la seva banda, el secretari de SCC, Manuel Miró, s'ha adreçat en la seva intervenció a Puigdemont i li ha demanat que "torni al seny i abandoni la rauxa". "Espanya no és el nostre adversari; sisplau, deixi de parlar en nom nostre", ha dit.

Un altre dels que han fet parlaments a la plaça Catalunya ha sigut Josep Bou, de l'entitat Empresaris de Catalunya. "Oh, Espanya, la més bonica de totes les nacions. No hi ha nació com la nostra", ha començat. Bou ha recordat als manifestants què se celebra el 12 d'octubre: "Vam colonitzar Amèrica, i vam donar a aquells pobladors la condició de súbdits, per ordre d'Isabel I, no com altres països". Bou també ha afirmat que "Espanya és irrevocable". Per acabar ha cridat: "Visca la llibertat, visca la Constitució, visca el rei i visca Catalunya".

La manifestació per celebrar el Dia de la Hispanitat convocada per SCC i una desena d'entitats més ha acabat a la plaça Catalunya al so de l'himne d'Espanya. Els manifestants han fet crits de "Visca Espanya" i "Visca Catalunya", a més d'una gran ovació.

Els Mossos requisen punys americans i simbologia falangista

Fonts dels Mossos d'Esquadra han informat que han identificat una quinzena de persones a partir de les 9.30 h al carrer Gran de Gràcia i els han confiscat banderes amb simbologia falangista, punys americans, cadenes i passamuntanyes. Els han denunciat per tinença d'armes prohibides. Segons ha pogut saber aquest diari, aquest grup era del col·lectiu neofeixista Hogar Social. Posteriorment, els manifestants s'han dirigit a la manifestació de SCC.

Manifestació d'ultradreta aquest matí a Barcelona

A banda de SCC també han convocat a la marxa les entitats Espanya i Catalans, Empresaris de Catalunya, Concordia Cívica, Convivencia Cívica Catalana, Regeneración Democrática, Movimiento Cívico 12-O, Profesores por el Bilingüismo, España Generosa i Españoles de a Pie. Al cartell que convocava la manifestació hi apareix tan sols una bandera espanyola.

La marxa ha arribat després de la gran manifestació que va tenir lloc –també a Barcelona– el 8 d'octubre, en aquest cas convocada únicament per SCC, que va aplegar prop d'un milió de persones –segons l'organització–, unes 350.000 segons la Guàrdia Urbana.

stats