Política 10/01/2018

L’unionisme, disposat a tot per evitar la investidura

El PP, Cs i el PSC prometen utilitzar “tots els mitjans”

D. S. Ugart / M. Toro
2 min
El coordinador general del PP, Fernando Martínez- Maíllo. EFE

Madrid / BarcelonaEls detalls de l’acord entre Junts per Catalunya i ERC per investir president Carles Puigdemont no han transcendit, però l’objectiu del mateix va fer saltar ahir totes les alarmes al bloc del 155. El PP, Cs i el PSC van apressar-se a deixar clar que no permetran que el cap del Govern a l’exili sigui investit des de Brussel·les. Els populars, per boca del seu coordinador general, Fernando Martínez-Maillo, van titllar el pacte dels independentistes de “burla” i “escàndol” i van prometre que les formacions constitucionalistes intentaran impedir la investidura telemàtica “per tots els mitjans”. Una afirmació en la qual van insistir la formació taronja i els socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions al Congrés, el número tres del PP ja va avançar que intentarien recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) qualsevol interpretació o modificació del reglament del Parlament que permetés a Puigdemont ser investit sense ser, de manera presencial, a la cambra catalana. Maillo va valorar que, segons les informacions que arribaven des de Brussel·les del pacte entre JxCat i ERC, aquesta investidura es pretén fer “de manera il·legal burlant les mateixes lleis catalanes”. La via per recórrer la investidura serà, previsiblement, el TC, perquè fonts de la fiscalia van assegurar que no podran actuar per la via penal.

Sigui per la via que sigui, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va sumar arguments per impedir que Puigdemont sigui president a distància. “Vull recordar que el compliment del reglament no s’acorda a Bèlgica menjant musclos”, va dir en roda de premsa al Parlament, on va remarcar que el cap del Govern a l’exili “és com qualsevol ciutadà i ha de complir les lleis” d’acord amb les normes de la cambra catalana. Al seu parer, “tenir un president holograma o per Skype només degradaria encara més la imatge del Parlament”. De la mateixa manera es va expressar el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa. “Prou d’enganys. Catalunya no es mereix un president per Skype”, va afirmar en una atenció als mitjans a la seu central dels socialistes. Illa també va prometre oposar-se a la investidura que pretenen JxCat i ERC “per tots els mitjans”, però va evitar concretar tant com el PP.

Podem evita valorar l’acord

“La resposta no està en els reglaments del Parlament, que per altra banda no permet investidures plasma. Algú creu que es pot governar Catalunya des de fora? Jo crec que no”, va opinar en un tuit el diputat de Catalunya en Comú - Podem David Cid, mentre que la direcció estatal de Podem va evitar entrar a valorar el fons del pacte entre Puigdemont i Marta Rovira. La portaveu del partit al Congrés, Irene Montero, va referir-se únicament a la part de l’acord que deixa fora de la mesa els comuns, i va admetre que les urnes els han atorgat un “paper modest”.

stats