Política 07/06/2018

Arrimadas no es reunirà amb Torra si no treu la pancarta dels presos de la Generalitat

La líder de Cs adverteix Sánchez que reunir-se amb el president és fer-ho amb el "separatisme"

Mireia Esteve / Xavi Tedó
3 min
Ines-Arrimadas-premsa-dilluns-ACN_1393070787_22520842_1233x822

BarcelonaCiutadans no es reunirà amb el president de la Generalitat, Quim Torra, si no despenja la pancarta en suport als presos polític del Palau de la Generalitat i no "deixa d'amenaçar amb il·legalitats". Són les dues condicions que ha posat la líder de la formació, Inés Arrimadas, per participar en la primera reunió que ha convocat Torra dins la ronda de contactes que preveu fer amb tots els partits. "No em consideraré convidada per Torra fins que no demostri que la Generalitat és per a tothom", ha avisat la líder de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quim Torra ja ha convocat la reunió amb la cap de l'oposició per a aquest divendres a les 10 del matí. Arrimadas, però, no hi anirà si Torra no "rectifica" i no compleix el que la líder de Ciutadans considera com a "premisses per garantir el diàleg", és a dir, garantir "la neutralitat institucional" i no "amenaçar amb il·legalitats". "Si vol dialogar, estarà disposat a rectificar", ha remarcat.

"No em puc donar per convidada a una reunió on hi ha un símbol independentista", ha insistit Arrimadas. En aquest sentit, ha reiterat la seva defensa de la "neutralitat institucional" i ha assegurat que si ella fos la presidenta de la Generalitat no posaria el "cor tribandera" –el símbol de Ciutadans, on apareixen la senyera, la bandera espanyola i l'europea– al Palau de la Generalitat.

La líder de Ciutadans assegura que el seu gabinet ja s'ha posat en contacte amb el del president de la Generalitat per traslladar-li el seu posicionament. Arrimadas, a més, ha explicat que també li enviarà una carta directament a Quim Torra per exposar-li les condicions per reunir-se amb ell. "Perquè hi hagi diàleg s'han de respectar aquestes premisses, que considerem bàsiques", ha subratllat la cap de l'oposició.

El diàleg entre Torra i Sánchez

Arrimadas no només ha posat en dubte la mà estesa de Quim Torra cap als partits polítics catalans, sinó que també ho ha fet amb el diàleg que el president de la Generalitat vol iniciar amb el nou president espanyol, Pedro Sánchez. Així, la líder de Ciutadans ha criticat que Sánchez tingui la intenció de reunir-se amb Torra en les pròximes setmanes. "Les primeres declaracions de Sánchez de voler-se reunir amb Torra em preocupen perquè no es reunirà amb Catalunya com afirma sinó amb el separatisme", ha anotat la cap de l'oposició en una entrevista a RNE. "També em preocupa que Miquel Iceta parli d'indults o que es parli de recuperar l'Estatut del 2006, que era inconstitucional i que preveia, entre altres punts, tenir una justícia pròpia", ha afegit.

"El Govern és a imatge i semblança de Torra, que és xenòfob i racista i que ha escollit de consellera de Cultura [Laura Borràs] una persona que parla de colonització lingüística o de conseller d'Economia una persona [Pere Aragonès] que assegura que «Espanya ens roba»", ha denunciat Arrimadas. La màxima dirigent de la formació taronja a Catalunya ha criticat que la primera mesura de Torra hagi estat penjar una pancarta pels presos polítics a la façana de la Generalitat i que això significa vulnerar la neutralitat dels espais públics. "Com ens defensarà Sánchez del separatisme?", s'ha preguntat Arrimadas, que ha sentenciat: "La desprotecció dels catalans que no som independentistes ara és més gran amb la caiguda del 155".

Arrimadas també ha aprofitat la configuració del nou govern espanyol per alertar de les aliances amb l'independentisme. "Un govern no és la suma només de ministres, sinó d'un pla de govern: què pensa fer i amb qui ho farà", ha advertit la dirigent de Cs després de reconèixer que bona part dels ministres escollits tenen un bon perfil. "M'hauria agradat escollir un nou govern perquè en necessitem un de fort, ja que Pedro Sánchez només té 84 diputats i ho fa amb el suport de partits que volen trencar Espanya", ha denunciat la cap de l'oposició.

"El PP té una guerra de successió interna i nosaltres no hi som perquè tot segueixi igual; les polítiques no han canviat amb el bipartidisme i tant el PP com el PSOE han pactat amb el nacionalisme i tots dos han tingut problemes de corrupció", ha manifestat sobre la crida d'Aznar a unir el centre i la dreta a l'Estat. Arrimadas espera que es consolidi un nou espai de centre perquè Espanya no depengui del separatisme en les aliances. En aquest sentit, ha reclamat de nou una reforma del sistema electoral: "Cal canviar la llei electoral perquè el nacionalisme no segueixi sent el gran beneficiat i condicioni com sempre la política espanyola".

Carta d'Inés Arrimadas a Quim Torra
stats