Política 09/07/2018

Cs denuncia les “hipoteques” de Sánchez amb l’independentisme

Arrimadas treu ferro a la represa de les comissions bilaterals

Ara
2 min
Cs denuncia les “hipoteques” de Sánchez amb l’independentisme

BarcelonaEl relat de l’oposició constitucionalista es va mantenir ahir inamovible, tot i l’etapa de desgel que s’ha obert i que es va consumar ahir amb la trobada entre Pedro Sánchez i Quim Torra. La líder al Parlament de Ciutadans, Inés Arrimadas, que va parlar abans i després de la reunió, va afirmar que Torra es va presentar a la trobada com a “cobrador del llaç, a recaptar la seva hipoteca”, sent conscient que el president espanyol el “rebria tranquil·lament” perquè de Torra depèn que Sánchez continuï “atrinxerat” a la Moncloa. Una referència al suport dels partits independentistes a la moció de censura contra Rajoy. “La hipoteca és acostar els presos a presons controlades pels responsables del cop d’estat, aixecar el control dels comptes o permetre la reobertura d’ambaixades”, va anotar Arrimadas, que va treure ferro als possibles avenços que es podrien aconseguir amb la recuperació d’algunes lleis suspeses pel TC i la represa de les comissions bilaterals. “En aquestes comissions bilaterals el seu objectiu seguirà sent la independència”, va opinar sense esplaiar-s’hi la líder de la formació taronja, que també va minimitzar la possibilitat que l’Estat accepti l’aplicació de les lleis que l’alt tribunal va tombar. “Es poden fer lleis socials, tot i que el separatisme digui que no es pot per culpa d’Espanya”, va opinar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrimadas va criticar que Sánchez rebés Torra: “No és normal que el premi per ratificar la declaració de ruptura sigui rebre’l”, va denunciar Arrimadas després de criticar que el president espanyol “segueixi confonent Catalunya amb el separatisme malgrat que hi ha una majoria social no independentista”. Amb la mateixa contundència, el líder de Cs, Albert Rivera, va advertir que “en democràcia sí que hi ha condicions” i que cal respectar el conjunt del poble espanyol i no “anomenar-lo bèsties tarades”, en al·lusió als polèmics articles de Torra.

Albiol també parla de factures

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, no va sortir del guió i va comentar que la reunió tan sols havia servit per “pagar les factures” de la investidura a l’independentisme. També va acusar Sánchez, com ja havia fet Arrimadas, de “deixar orfes” els catalans no independentistes, que “pateixen de manera injustificada el comportament irresponsable” dels governs de Puigdemont i Torra. Per aquest motiu, va demanar al president de l’executiu espanyol que comparegui al Senat per donar-ne explicacions.

Per a Albiol, Sánchez hauria d’haver adoptat la mateixa actitud que Rajoy i va recordar que l’expresident espanyol no va fer “cap cessió” a l’independentisme. Sobre aquesta qüestió, es va mostrar especialment crític amb el compromís de Sánchez de retirar els recursos contra les lleis socials suspeses pel TC, que segons Albiol “es van aprovar expressament per buscar la confrontació amb el govern d’Espanya”. Albiol va criticar les “concessions” als independentistes. “No pot ser que Sánchez estigui cedint en tot més enllà del que és raonable, i que la resposta de Torra sigui continuar avançant en la ruptura”.

stats