Política 07/09/2017

El PP i el PSC refusen sumar-se a la moció de censura que plantejava Arrimadas

La cap de l'oposició va proposar-la per "frenar el xoc de trens" i convocar eleccions

Ara
2 min
Inés Arrimadas, al ple de debat de la llei de referèndum, al Parlament

BarcelonaFrustrada abans de començar. La moció de censura que havia plantejat la líder de Ciutadans i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, no veurà la llum perquè el PSC i el PP ja han anunciat que no s'hi sumaran. Arrimadas va anunciar ahir, un cop aprovada la llei del referèndum, que es posaria en contacte amb els grups parlamentaris que no donen suport al full de ruta independentista per explorar la possibilitat de presentar una moció de censura contra Carles Puigdemont. "L'únic compromís és el de frenar el xoc de trens i convocar eleccions", va dir Arrimadas en roda de premsa als faristols del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La líder de Ciutadans a Catalunya ha reconegut que la viabilitat d'aquesta opció és "complicada" perquè JxSí i la CUP sumen majoria al Parlament, però ha remarcat la necessitat d'esgotar "totes les vies polítiques" per aturar la voluntat del Govern de celebrar el referèndum d'independència. Segons ha explicat, creu que "hi ha persones dins de JxSí" que no se senten còmodes amb el full de ruta i que podrien donar suport a la moció de censura. "Treballaré per a una resposta política que doni veu a tots els catalans; tinc aquesta responsabilitat com a cap de l'oposició", ha reblat. Al seu parer, "hi ha marge perquè totes les forces de l'oposició" es posin d'acord a trobar una "solució política" per "evitar confrontació social i el xoc institucional". Amb tot, Arrimadas ha volgut deixar clar que amb aquesta moció de censura no busca "governar ni ser la presidenta els pròxims anys", sinó convocar eleccions.

En ser preguntada per si buscarà que la iniciativa es pugui registrar abans de l'1-O, Arrimadas ha expressat que intentarà que es pugui tramitar "tan aviat com sigui possible". Tal com ha recordat la mateixa Arrimadas, primer haurà de trobar prou suports per presentar-la, i després treballarà per guanyar-la. Sobre si està disposada a tirar-la endavant i perdre-la, no ha volgut concretar res.

De moment, Arrimadas ha anunciat que ha comunicat als grups que es posarà en contacte amb ells per estudiar formalment aquesta possibilitat. Tot plegat després de "veure un cop a la democràcia, com s'han vulnerat els drets de l'oposició i s'han desobeït les resolucions del Tribunal Constitucional".

Crítiques dels mateixos unionistes

Per poder presentar una moció de censura cal que dos grups de la cambra o 27 diputats ho demanin. Ciutadans en té 25, així que necessita algun altre suport per tirar-la endavant. Aquests suports no arribaran, però, des de la bancada del PSC. Ahir la diputada del PSC Alícia Romero va avançar que els socialistes no se sumaran a la moció de censura perquè està fora de lloc. En una entrevista a TV3, Romero va acusar Ciutadans de "col·laborar una mica més al teatre i al circ" en anunciar aquesta iniciativa sense "plantejar-la amb els grups abans".

També el PP ha descartat donar-hi suport. Cap dels dos partits vol plantejar mocions de censura per perdre-les i acusen Cs de gesticular. De fet, recorden que el partit taronja va ser molt crític amb la moció de censura que va plantejar Podem fa mesos contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, perquè no tenia possibilitats de prosperar.

stats