Política 14/12/2016

Arrimadas, sobre el referèndum: "És una presa de pèl fins i tot per als independentistes"

La cap de l'oposició assegura que el Govern no podrà tirar endavant el seu "projecte de separació" i insta Puigdemont a complir la legalitat

N.orriols
3 min
Arrimadas, sobre el referèndum: "És una presa de pèl fins i tot pels independentistes"

BarcelonaDesprés de la suspensió del pla pel referèndum per part del Tribunal Constitucional, la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha instat el Govern de la Generalitat a deixar de "perdre del temps" amb el procés sobiranista i complir la legalitat. En l'entrevista a TV3 com a cap de l'oposició, la líder de Ciutadans ha dit que els polítics no poden tenir "privilegis" sinó que han d'actuar d'acord amb les lleis com la resta de ciutadans i per això, segons Arrimadas, tampoc poden saltar-se la Constitució per fer el referèndum sobre la independència. "El Govern no podrà tirar endavant el seu projecte de separació", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cap de l'oposició ha burxat l'independentisme per haver canviat el full de ruta i tornar apostar pel referèndum, recordant diverses declaracions de Junts pel Sí i la CUP assegurant que la consulta ja s'havia fet. "Se suposava que era pantalla passada", ha dit en al·lusió a la consulta del 9 de novembre de 2014. "Crec que s'ha demostrat que aquest camí no va enlloc", ha dit, titllant el procés de "roda de hàmster". "És una presa de pèl fins i tot per als que volen la independència de Catalunya", ha sentenciat sobre el referèndum.

També ha afirmat que les prioritats del Govern no passen per la sanitat i l'educació sinó que des del 2010 la Generalitat només pensa en la independència. "Tothom ho veu", ha clamat. Així, ha volgut contraposar el programa dels independentistes amb el de Ciutadans, que segons Arrimadas té com a primer objectiu les polítiques socials.

Per apaivagar els ànims a les seves pròpies files -hi ha qui veu poca contundència en la seva oposició a les pretensions sobiranistes-, Arrimadas ha deixat clar que Ciutadans no vol la independència ni treballarà perquè hi hagi un referèndum. "No volem separar-nos d'Espanya, la volem reformar", ha dit, afegint que no dedicaran "esforços" ni "diners" en parlar de "separar" els catalans d'Espanya i Europa.

El gir de Ciutadans

Malgrat que ha deixat clara l'oposició de Ciutadans a la consulta, el to d'Arrimadas en tota l'entrevista ha estat planer i suau, sense estridències ni declaracions incendiàries contra els líders independentistes. El nou missatge -per atraure els antics votants de l'antiga CiU- ha pivotat en recuperar el "seny" català i lloar l'obra de Govern dels anteriors presidents catalans. "Jo sóc capaç de reconèixer coses bones d'etapes passades", ha dit en ser preguntada amb quin expresident de la Generalitat s'emmiralla.

D'aquesta manera, amb una certa equidistància entre el govern espanyol i el català, ha instat a reconèixer les coses "bones" tan d'Espanya com de Catalunya i criticar les dolentes també a Madrid i a Barcelona.

El canvi de discurs i d'objectius -el partit va néixer per lluitar contra el nacionalisme i ara es presenta com una formació de govern- també s'ha fet notar a l'hora de parlar sobre el model d'escola. Si bé, Ciutadans s'ha caracteritzat per fer de la immersió lingüística l'ase dels cops, Arrimadas s'ha limitat a dir que vol un model educatiu on s'utilitzin com a llengua vehicular el català, el castellà i l'anglès.

D'aquesta manera, s'ha erigit com alternativa al Govern actual per forjar un executiu que tingui com a "prioritat" la promoció econòmica, la recerca, la sanitat i a l'educació. "És hora de tenir un govern nou a Catalunya i que pensi en la gestió", ha demanat.

Crema de fotos del rei i Forcadell

Arrimadas ha contraposat el "seny" de Ciutadans amb l'estil de la CUP que dóna estabilitat al Govern i ha censurat la crema de fotos del rei així com l'estripada d'una imatge del monarca de les diputades cupaires al Parlament. A més, ha considerat "normal" que es penalitzi amb el codi penal l'atac a la simbologia de l'Estat. "Jo, per respecte no ho faria mai de ningú", ha assegurat, clamant "tornar al camí de la sensatesa a Catalunya".

Sobre el processament de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació sobre les conclusions de la comissió del procés constituent, ha dit que el seu futur el decidiran els tribunals però ha lamentat que la segona institució del país estigui investigada. "No m'agrada tenir la presidenta del Parlament imputada i tampoc un president que es vulgui saltar les lleis", ha conclòs.

stats