CANVI DE CICLE
Política 17/09/2014

El director de la Guàrdia Civil recorda al govern espanyol que està "obligat" a fer complir la llei

Arsenio Fernández de Mesa Díaz vincula la pau a "la indissoluble unitat" d'Espanya i crida a "inculcar la consciència que Espanya és la nació més antiga d'Europa"

Europa Press
3 min

SaragossaEl director general de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa Díaz, ha afirmat aquest dimecres que el govern espanyol "està disposat que es compleixi la legalitat vigent" i ha defensat que la bandera espanyola "uneix totes les terres espanyoles". L'alt càrrec ha pronunciat la conferència inaugural del curs 2014-2015 de l'Acadèmia General Militar (AGM) de Saragossa i de la càtedra Miguel de Cervantes de les Arts i les Lletres, en què també ha defensat que cal "inculcar una consciència nacional de defensa" i, amb ella, difondre la consciència "de nació, que Espanya és la nació més antiga d'Europa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquest govern [espanyol] està obligat al compliment estricte de la llei", que només poden canviar les Corts Generals, ha afegit. La bandera espanyola, diu, "integra tots els pobles d'Espanya, no n'exclou cap", ha continuat Fernández de Mesa, i ha afegit que en la 'rojigualda' es poden veure "des de la meva bandera gallega fins a la catalana, de la basca a la canària".

Al llarg del seu discurs ha reivindicat "l'amor a Espanya, a la nostra bandera", i ha posat en relleu que les forces armades i les forces de seguretat, entre elles l'institut armat, són les institucions més ben valorades per la societat espanyola, on "els principis ètics i valors sembla que estan sobrepassats".

S'ha referit igualment a la transició democràtica, i ha considerat que s'ha parlat "massa poc" de "com es va fer de bé", i ha dit que "possiblement estiguem recollint les conseqüències de no haver-ho fet". Així, el director general ha apuntat que va liderar el procés Joan Carles I, que "ho tenia tot per fer i res en què mirar-se", i ha afegit que ningú a Europa ni al món creia que Espanya pogués arribar a ser una democràcia "homologable" i "avançada".

Fernández de Mesa ha celebrat l'"esforç de tots" per "tancar l'Espanya en blanc i negre" i perquè Espanya sigui un país de "consens", cosa que es va dur a terme, ha insistit, gràcies a líders com Adolfo Suárez, Felipe González, Manuel Fraga, Santiago Carrillo, Josep Tarradellas, Xabier Arzalluz, Marcelino Camacho i Nicolás Redondo, als quals ha citat expressament.

Segons ell, tots aquests líders "van aconseguir deixar al marge particularismes" i propiciar l'aprovació d'una Constitució que ha servit de marc legal perquè tots els espanyols hagin pogut viure en una pau basada en "la unitat indissoluble de la nació" i els principis de solidaritat i autonomia. Igualment, ha destacat que Espanya s'ha convertit en un dels països més descentralitzats del món, tot i que "s'han comès errors". "Hem de tenir molt clar que tot el que vulguem millorar no és a base de tenir una màquina de teixir i desteixir", sinó que "és el moment de mirar endavant" perquè Espanya sigui "millor".

Orgull per les "gestes" realitzades

D'aquesta manera, Arsenio Fernández de Mesa ha considerat necessari "inculcar una consciència nacional de defensa", cosa que requereix tenir abans una consciència "de nació, que Espanya és la nació més antiga d'Europa", i ha defensat que es va constituir com a estat modern amb els Reis Catòlics. Així, ha animat tothom a sentir-se "orgullós" de les "gestes" realitzades al llarg de la història.

Igualment, ha instat a "assumir la nostra història, no tornar a repetir els errors i, sens dubte, lliurar als nostres fills una Espanya millor que la que hem rebut, sense llepar-nos les ferides, sent capaços de mirar cap a un futur il·lusionant", és dir, de "teixir una Espanya fantàstica, millor que la que nosaltres hem heretat".

La societat espanyola ha donat "passos importantíssims" per fomentar la consciència nacional, ha prosseguit el director general, i ha assenyalat que ara la defensa es porta a terme en el món globalitzat. El director general ha explicat que "quan arriba l'hora de cobrar els dividends de la pau, de reclamar fons o ajudes europees" el govern d'Espanya pot treure a la llum les missions internacionals en què participen les forces armades "defensant la llibertat".

Fernández de Mesa ha nomenat els "herois d'avui", que "donen exemple del que és la Guàrdia Civil", en al·lusió a l'"auxili" que els agents donen "als que volen entrar en pasteres", i ha esmentat l'arribada d'immigrants dels dies 12 i 13 de setembre. Així, ha destacat la tasca del cap Ferrón, que va salvar una dona embarassada i el seu fill de vuit anys quan van caure d'una pastera a l'aigua.

stats