Política 13/07/2018

Artadi insta la fiscalia a canviar el seu posicionament després de la decisió d'Alemanya

La consellera afirma que és una "oportunitat" perquè el ministeri públic faci un "gir"

Efe
3 min
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior al consell executiu d'aquest dimarts

BarcelonaLa consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha afirmat aquest divendres que, després de la decisió de la justícia alemanya de no extradir l'expresident Carles Puigdemont per rebel·lió, és un "bon moment" perquè la fiscalia aprofiti l'"oportunitat" per fer un "gir" en la seva postura en relació als processats pel "Procés".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, Artadi ha destacat que la decisió del tribunal alemany de rebutjar l'extradició de Puigdemont pel delicte de rebel·lió, i permetre-la només per malversació, és una "desacreditació" de la instrucció portada a terme pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i, a la vegada, una "oportunitat" per fer un "gir" amb vista als judicis que podrien tenir lloc a la tardor. "És un bon moment, ara sí, especialment després de la notícia d'ahir [sobre Puigdemont] perquè la fiscalia faci un plantejament nou sobre què fer amb la causa", ja que "tothom que viu a Catalunya sap que no hi va haver rebel·lió", ha remarcat la consellera.

Artadi ha opinat, en aquest sentit, que és el moment de "fer un gir en l'actitud que ha tingut fins ara" la fiscalia, i ha remarcat que "els presos polítics són més presos polítics que mai i que és més injust que mai que estiguin empresonats". La portaveu ha considerat que la causa per rebel·lió "sembla que només la veuen el jutge Llarena i la fiscalia", per això ha instat el ministeri públic a "rectificar la seva actitud de seguir perseguint líders polítics" després de "l'evidència que hi ha i totes les resolucions de la justícia europea".

"Tenen una ocasió, que veurem si la volen aprofitar o persistir en l'error" després de la "desautorització en tota regla" que la justícia alemanya va donar ahir a Llarena i a la fiscalia, ha afegit. Malgrat aquesta reflexió, Artadi ha recalcat que des del Govern no plantegen això com una negociació entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra. "No negociem amb els ostatges", ja que "no són moneda de canvi per a res", ha remarcat la consellera i portaveu.

En aquest sentit, més que negociar, Artadi ha posat l'accent en la necessitat de fer "pedagogia", cosa que també es fa amb vista a l'estranger, amb la voluntat d'"internacionalitzar i explicar el que està succeint". També ha dit que la decisió de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein posa en valor "l'estratègia de l'exili" per la qual va optar Puigdemont –encara que no ho van fer altres membres de l'anterior Govern–, ja que emfatitza, segons el seu parer, "la distància entre la justícia a Europa i a Espanya".

Per a Artadi, la possible situació que Puigdemont sigui extradit i jutjat només per malversació a Espanya mentre que els altres processats s'enfronten només al delicte de rebel·lió "demostraria que el cas no té fonament" i quedaria "desmuntat", alhora que es veuria "la incoherència de tot plegat".

La consellera ha criticat les veus que, en lloc de "preocupar-se per aquesta distància" entre la justícia espanyola i l'alemanya reaccionen demanant "sortir d'Europa perquè no els agrada", en al·lusió a les paraules del candidat a la presidència del PP Pablo Casado, que ha advocat per suprimir l'Espai Schengen "si no hi ha garanties que a Espanya se la respecta".

Artadi també ha qualificat de "peculiar" la visió del president del Govern, que ha vaticinat que es podrà jutjar a Espanya Puigdemont juntament amb la resta de processats, quan el que passa és que el líder de JxCat "segueix a Alemanya en llibertat", ha remarcat la consellera.

stats