Política 22/05/2019

Artadi busca fer-se un lloc entre ERC i els comuns: "Això va de Maragall i Colau o JxCat"

Torra critica que l'alcaldessa retirés el llaç groc de l'Ajuntament per ordre de la JEC

Núria Orriols
3 min
Artadi, en l'acte d'avui

BarcelonaLa número dos de JxCat, Elsa Artadi, pugna per fer-se un lloc en el podi de les eleccions a Barcelona i, tal com ja va fer en el debat de TV3, nega que es tracti de triar entre ERC o els comuns. "La dicotomia entre Maragall o Colau és falsa. Això va de Maragall i Colau o JxCat", i insisteix que el pacte entre les dues formacions està fet. "Si voleu un ajuntament que realment canviï les coses, voteu JxCat", ha reclamat en un míting al barri de Sant Andreu. "No volem ni Colau ni colauisme", ha conclòs. Artadi ha acusat l'alcaldessa de "mirar cap a una altra banda" en el referèndum de l'1 d'Octubre. "On era quan s'estava organitzant? Deia que no volia posar en risc a ningú. On era amb l'Open Arms'"?, ha considerat, i ha afirmat que Colau només hi és "per a la foto", però que no "exerceix els drets".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha criticat l'actitud de la líder dels comuns i Podem en relació als socialistes. "Quan jo parlava amb el govern de Madrid, no eren enlloc per obligar el PSOE a seure a la taula per negociar", ha etzibat la candidata de JxCat, que també ha censurat els socialistes per la gestió de les suspensions dels diputats processats per rebel•lió. "Ara la senyora [Meritxell] Batet mareja la perdiu, està fent el mateix que la Fiscalia, demanar al Suprem que els suspengui", ha dit. I ha llançat una acusació a Pedro Sánchez: "No té prou suports per ser president del govern espanyol i ha decidit suspendre els diputats per tenir la majoria (...). Serà president per la porta del darrere". Malgrat que encara no s'ha pres cap decisió, segons Artadi els socialistes ho "amaguen" perquè no els vagin malament les eleccions a Catalunya. En aquest sentit, ha fet una apel·lació a "tots els demòcrates" perquè el cap de llista, Joaquim Forn, empresonat, "tingui més vots que els seus repressors".

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha carregat contra l'alcaldessa per "mirar cap a una altra banda" en el Procés i l'1 d'Octubre. Ha acusat l'ajuntament dels comuns d'haver "abdicat" de ser la capital del país; un lideratge, ha dit, que l'han assumit "altres ciutats com Girona". "Necessitem que Barcelona torni a ser al costat de les institucions catalanes, que a banda i banda de la plaça Sant Jaume es defensin les mateixes idees amb totes les conseqüències", ha reblat el president, que ha conclòs: "Necessito que l'alcalde de Barcelona aguanti la pancarta de la llibertat dels presos polítics amb totes les conseqüències". Torra ha avisat que, tard o d'hora, per culminar el Procés necessitarà els alcaldes, entre ells, el de Barcelona.

El president està investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per desobediència, ja que no va retirar a temps el llaç groc per ordre de la Junta Electoral Central, a diferència de Colau, que sí que ho va fer.

Per acabar, el cap de l'executiu ha recordat que entoma el segon any de mandat com a president amb "més força i determinació que mai" que la "única possibilitat de tirar endavant és la república catalana".

Ferran Mascarell, número 4 de la llista, ha criticat l'Estat per anar "en contra" de Barcelona i tenir "només un projecte", Madrid. "Si els nivells d'inversió i dedicació que s’han fet a la capital madrilenya s’haguessin fet a Barcelona, avui tots nosaltres seríem més rics en benestar i en renda", ha afirmat. Mascarell ha fet tres crides: ha apel·lat a la unitat dels independentistes, als progressistes i als indecisos.

"Tots els que pensin en progressisme, que votin la nostra candidatura", ha dit, traient pit de la seva trajectòria socialista. I ha acabat: "No demanaré passar el rasclet, com diuen a la tradició convergent, sinó que reclamo passar l'aixada i el remolc; necessitem molts vots".

stats