Política 22/05/2019

Artadi afirma que Pedro Sánchez serà president per la "porta del darrere" si el Congrés suspèn els diputats presos

Estén la mà a ERC per governar Barcelona i s'obre a "parlar amb tothom" en les qüestions sectorials

Núria Orriols
3 min
Artadi afirma que Pedro Sánchez serà president per la "porta del darrere" si el Congrés suspèn els diputats presos

BarcelonaLa número dos de JxCat, Elsa Artadi, ha criticat aquest dimecres en una roda de premsa a Efe el paper dels socialistes al Congrés i, en concret, de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, que té a les seves mans la suspensió dels diputats juntament amb la resta de membres de la mesa. La candidata de JxCat ha dit que si s'"alteren les majories" al Congrés arran de la suspensió dels diputats processats per rebel·lió, Pedro Sánchez serà president del govern espanyol per la "porta del darrere".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Demano al PSC que no s'alterin les majories ni el resultat de la democràcia. Les majories van votar el que van votar –ha sentenciat Artadi–. Seria una molt mala manera de començar la legislatura".

Artadi ha criticat el PSC per ser "còmplice" de la repressió i li ha demanat que "es passi al costat de la defensa dels drets i de les llibertats". "El senyor Jaume Collboni és qui ha tret més pit, després de Miquel Iceta, de la repressió. Cada dia s'assembla més a Albert Rivera, Mariano Rajoy i José Maria Aznar", ha sentenciat.

Davant la pregunta de si el Parlament va fer el mateix que pot fer ara el Congrés amb la suspensió dels diputats, Artadi ha defugit criticar el president del Parlament, Roger Torrent. "Tothom coneix la posició de JxCat. Al Parlament, si fos per nosaltres, haurien pogut seguir votant", ha assegurat.

En tot cas, Artadi ha mantingut la mà estesa per al diàleg, malgrat que ara per ara ha admès que no hi ha contactes amb el PSOE. "No hi ha hagut cap contacte per part dels socialistes per reprendre el camí del diàleg", ha dit Artadi, que no ha descartat continuar participant en les converses amb Madrid des de l'Ajuntament de Barcelona. "Estic a disposició del meu equip", ha afirmat.

La intenció de l'exconsellera de la Presidència, però, és quedar-se al consistori barceloní tant si és a l'oposició com al govern municipal. "El meu compromís és amb Barcelona", ha dit, i ha assegurat que es quedarà a l'Ajuntament encara que no guanyi. No pensa que facin el mateix, però, la resta de candidats. "La resta, si no guanyen acabaran plegant –ha pronosticat–. No es quedaran a l'oposició", ha afegit sobre Maragall, Colau i Collboni, que ha situat com a ministre del pròxim govern socialista a Espanya.

Govern amb Esquerra

Malgrat que Artadi ha criticat durant la campanya electoral el projecte d'Ernest Maragall, li ha estès la mà per governar. "Barcelona necessita un canvi. Apostem pel marc estable que tenim amb ERC des del 2012. No entendríem cap altra aliança", ha afirmat la candidata de JxCat, que ha criticat que el republicà no hagi acceptat el cara a cara que li va proposar a l'inici de la campanya.

Ara bé, tot i que JxCat ha situat Esquerra com a soci preferent, sí que ha obert la porta a "parlar amb tothom" del ple municipal per tirar endavant propostes sectorials. "El nostre únic soci per governar és Esquerra. Després s'ha de poder parlar amb tothom en les qüestions sectorials", ha afirmat Artadi.

La número dos de JxCat creu que també és rellevant tenir un govern independentista a la capital per afrontar els pròxims mesos del Procés, ja que arribarà la sentència del judici de l'1 d'Octubre al Tribunal Suprem. Un executiu que no afrontaria de la mateixa manera aquest repte, ha considerat, que un consistori pilotat pels republicans i els comuns.

Artadi ha valorat positivament el debat de les eleccions municipals de TV3: "Ahir va quedar clar que tenim el millor projecte". Per a Artadi, la seguretat i l'habitatge representen el "fracàs" de l'alcaldessa, Ada Colau, ja que, ha assegurat, es van generar expectatives amb "falses promeses". "Només en quatre anys han crescut un 30% els delictes a Barcelona", ha destacat, i ha reivindicat també la gestió que va fer l'exconseller Quim Forn, el cap de llista de JxCat, quan es va encarregar de la seguretat durant el mandat de l'alcalde Xavier Trias.

stats