Mas reclama a Brussel·les un "règim transitori" abans del reingrés a la UE com a estat independent

"Crec que deixaré aviat la política, com a màxim hi seré un altre mandat", confessa el president de la Generalitat en una entrevista al diari 'La Repubblica'

El president de la Generalitat, Artur Mas, admet que convocar unes eleccions anticipades és l'alternativa que es planteja si el govern de Mariano Rajoy i l'estat espanyol no permeten celebrar la consulta sobiranista catalana el 9 de novembre del 2014.

En una entrevista que publica aquest divendres el diari italià 'La Repubblica', Mas admet que Catalunya necessitaria trobar un "règim transitori" que li permetés no sortir de la Unió Europea (UE) en cas d'una possible independència d'Espanya, i assegura que la seva intenció és de deixar "aviat" la política.

"El referèndum es farà i els catalans guanyaran. Ja ho veureu. Com a alternativa, hi haurà eleccions anticipades. Crec que per poc temps, després, hauré de seguir [al capdavant]. No serà fàcil, però per a nosaltres no ha estat fàcil. Mai", diu el president català en una entrevista feta el dia de Nadal a Barcelona.

"Personalment només tinc desavantatges. Només grans problemes. No penso en mi. Encara més, crec que deixaré aviat la política. Com a màxim hi seré un altre mandat, si es donen les condicions, per portar endavant el projecte. Vull tornar a la meva vida. El que faig ho faig per un projecte col·lectiu de futur amb el qual m'he compromès. La política no m'entusiasma, em cansa, però és necessària", afegeix.

Mas assegura que els catalans volen "ser respectats" i que l'executiu de Mariano Rajoy no ho fa, i reconeix que la idea de la celebració de la consulta d'autodeterminació a Catalunya és un assumpte que incomoda la UE.

"Les pressions són fortes. Els estats sobirans no volen problemes si els poden evitar. Hi haurà el precedent d'Escòcia, que votarà abans que nosaltres. Després vindrà Catalunya. També he considerat que en un moment inicial, entre el referèndum i la proclamació de la independència, podríem quedar fora d'Europa. No de l'euro, de la Unió", comenta.

"Seria una llàstima, perquè nosaltres volem seguir a la UE. Caldria trobar un règim transitori per evitar l'expulsió de la UE. De totes maneres, sol·licitarem un reingrés. Nosaltres volem estar en l'euro, a la Unió, a [l'àrea de lliure circulació sense fronteres] Schengen i a l'OTAN", afegeix.

El president de la Generalitat creu que la independència no provocaria una pèrdua de suport del sistema bancari, ja que els bancs espanyols tenen el 20% del seu mercat a Catalunya i "els catalans tenen 28.000 euros de renda per càpita, com els alemanys".

"Nosaltres vivim com a inquilins d'un propietari hostil [l'estat espanyol]. Simplement no acceptem ja aquestes condicions, són injustes. La nostra autonomia està en condicions de gran debilitat", conclou Mas.

"Tot depèn del govern espanyol al qual històricament paguem impostos en una quantitat enormement superior a la que se'ns torna per a les necessitats de la nostra gent", i afegeix: "Aquest és l'origen del greu dèficit fiscal que l'any passat ens va portar a demanar un préstec que estem tornant, que tornarem íntegrament. Però ara, prou".

Més continguts de