Política 21/11/2012

Artur Mas: "Les seleccions catalanes han estat, són i continuaran sent una prioritat pel Govern"

Tots els candidats, menys Alícia Sánchez Camacho (PP) i Albert Rivera (C's), han respost una entrevista a la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes

A.s.
5 min
Els candidats a les eleccions del 25-N, fotografiats abans de començar el debat a TV3 / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes ha entrevistat a cinc dels set candidats a les eleccions al Parlament per saber la seva opinió sobre les seleccions catalanes. Només s'han negat a respondre Alícia Sánchez Camacho (PP) i Albert Rivera (C's).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podeu llegir un resum de les seves declaracions al voltant de l'esport:

Artur Mas, candidat de Convergència i Unió (CiU): "Les Seleccions Catalanes han estat, són i continuaran sent una prioritat pel Govern"

"El Govern es va marcar com a prioritat en l'àmbit de l'esport la defensa de les seleccions esportives catalanes i, malgrat les adversitats, les dificultats econòmiques, d'una banda, i el bloqueig sistemàtic dels governs i institucions espanyoles per impedir la participació internacional de les seleccions catalanes s'han fet passos endavant".

"El Govern ha defensat fermament el respecte pel dret de les federacions esportives catalanes a afiliar-se a la federació internacional corresponent i a participar en competicions oficials internacionals mitjançant les seleccions esportives catalanes, ha donat suport econòmic a les federacions reconegudes internacionalment per fer factible la seva participació en competicions internacionals, ha donat suport a la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i a la Unió de Federacions Esportives Catalanes per l'impuls de la projecció internacional de l'esport català".

Pere Navarro, candidat del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE): "Una part no pot competir contra el tot"

"El govern no pot obligar un estament privat a fer el que els seus associats no vulguin. Que a tots ens agradaria tenir una selecció catalana de l'esport que sigui? Per descomptat. Ara bé, també és cert que amb l'actual estructura de l'estat una part no pot competir contra el tot. De totes maneres, jo no vull entrar en aquest debat. Jo vull entrar en el debat de que els organismes federatius són els únics capaços, i no els governs. Mentre els governs s'entestin en utilitzar de manera partidista l'esport amb interessos polítics, no anem bé. Alguns partits polítics utilitzen l'esport més com un element de confrontació que no de reconeixement".

"Val a dir una altra cosa: les seleccions catalanes estan reconegudes internacionalment. Ara mateix hi ha les federacions d'alguns esports, i no parlo d'aquells on la federació catalana ha estat reconeguda, que juguen tornejos internacionals. Com al futbol, que la selecció catalana disputa tornejos. Per tant, existeix el reconeixement. Fins a un nivell. Podem estructurar competicions d'àmbit europeu, de seleccions nacionals com la catalana. Només hi ha un inconvenient, que és el calendari, perquè el nombre de partits amb les lligues nacionals i les competicions internacionals fan difícil que hi hagi aquest encaix. Però una competició de regions, a nivell absolut, crec que seria factible. I donaria un encaix de reconeixement que des de Brussel·les es diria de regions i per nosaltres seria la selecció catalana".

Joan Herrera, candidat d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA): "Un país amb una realitat nacional té dret a tenir seleccions pròpies"

"Nosaltres som ferms partidaris de les seleccions catalanes i de que puguin jugar competicions oficials sense cap restricció. Des d'aquest punt de vista, pensem que potser en els últims 2 anys no ha estat un tema prioritari pel govern. Entenem que amb un govern del PP a Madrid es compliquen les coses, i més amb la vocació recentralitzadora que està tenint, però pensem que potser és un tema que ha quedat massa en segon terme".

"Hi ha una tasca a fer bàsicament de convenciment als organismes esportius internacionals. Aquesta tasca ja s'ha fet però s'ha d'accentuar en el tema d'exposar la nostra realitat i buscar situacions semblants en altres estats. En l'etapa en què estem, ara que Catalunya té un reconeixement propi dins l'estat espanyol, exemples com el típic del Regne Unit ens serveixen per explicar què volem".

"Fonamentalment hi ha la tasca de relació amb els organismes internacionals a nivell esportiu i una tasca d'explicació de què és Catalunya i d'aquest sentiment absolutament majoritari de la gent que entén que el més normal en un país que té una realitat nacional indiscutible és que tingui el dret a tenir seleccions nacionals. Jo prioritzaria això, i alhora, lògicament s'ha d'ajudar i promocionar totes aquelles federacions catalanes i organismes que ja han avançat en aquesta línia. Per tant, d'alguna manera, cal continuar una tasca de suport als passos que anem fent, que a vegades són molt complicats, però que es va avançant també".

Oriol Junqueras, candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí (ERC-CAT SÍ): "Quan Catalunya sigui un estat independent obtindrem el ple reconeixement de les Seleccions Catalanes"

"Tenim la sensació que en el període en què Esquerra Republicana va ser al govern es va fer una tasca important en el reconeixement de les seleccions catalanes i que en els últims dos anys això no ha tingut continuïtat per part del govern de Convergència i Unió. Estem convençuts que el salt de veritat es produirà quan Catalunya sigui un estat independent, i aquesta és una de les moltes raons per la qual volem la independència del nostre país".

"El govern de Catalunya ha de posar-ho fàcil. És evident que hi ha una part de responsabilitat que correspon a les pròpies federacions. N'hi ha algunes que això ho viuen amb molta intensitat, il·lusió i ganes, i també és probable que n'hi hagi d'altres on no ho visquis amb tantes. Això també depèn dels esportistes d'aquell esport, que pressionin la seva federació, i de la sensibilitat de la gent vinculada a aquella federació. El que sí és responsabilitat del govern és crear uns mecanismes tan senzills com sigui possible perquè qui ho vulgui aconseguir ho obtingui".

Alfons López Tena, candidat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI): "Les Seleccions Catalanes ajuden a preparar la independència"

"En els últims dos anys no s'ha fet absolutament res. Sí que es va fer una bona feina en el govern anterior, específicament per part d'Esquerra Republicana de Catalunya dins del govern tripartit, de promoure el reconeixement de les seleccions catalanes en l'àmbit internacional i que poguessin competir internacionalment com qualsevol país o estat independent, però durant aquesta legislatura per part del govern Mas no s'ha fet absolutament res".

"Durant molts anys s'ha intentat a Catalunya, precisament perquè el projecte no era la independència, aconseguir el reconeixement oficial de les federacions catalanes per competir internacionalment malgrat formar part de l'estat espanyol. Amb una hostilitat espanyola absoluta, cosa que en altres països o estats és possible, com al Regne Unit. Però no ens enganyem, són excepcions. Que es pugui dir que Escòcia o Hong Kong, dins de la Xina, competeixen internacionalment són excepcions".

"Al món ha anat quallant que malgrat que siguin entitats privades, només aquelles federacions que representen estats independents tenen el dret de competir internacionalment. S'ha fet una tasca molt meritòria que ha costat molts esforços però que ha arribat a un sostre, posat també per part del Tribunal Constitucional espanyol, dient que només poden competir internacionalment seleccions catalanes en el cas que Espanya no competeixi. Traient-s'ho del folre de la màniga, perquè d'això la Constitució no en diu res".

stats