ELECCIONS 25-N
Política 10/11/2012

Mas a Rajoy: "No tolerarem que divideixi la societat catalana perquè aquest país l'hem fet entre tots"

El candidat de CiU a la reelecció, en un míting a la Seu d'Urgell, assegura que "el poble de Catalunya ha dit prou i vol decidir lliurement el seu futur, porti el cognom que porti"

Oriol March
2 min

La Seu d'UrgellAquest matí, Artur Mas no ha volgut contestar a l'anunci del PP en què un ciutadà es veu obligat a canviar de nom en una hipotètica Catalunya independent. "Deixeu-me que contesti aquesta nit, en un ambient polític", ha demanat el candidat de CiU. I així ho ha fet, en un míting a la Seu d'Urgell, on ha assegurat que "el poble de Catalunya ha dit prou i vol decidir lliurement el seu futur, porti el cognom que porti".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat ha estat molt dur amb Mariano Rajoy, a qui ha acusat de voler dividir la societat catalana. "I això no ho tolerarem, perquè aquest país l'hem fet entre tots", ha clamat Mas, que ha posat la seva dona –amb cognoms txec i castellà– com a exemple de normalitat. "Fan el ridícul", ha carregat Mas, que ha recordat que l'expresident espanyol José María Aznar ja va avisar que Catalunya, abans de trencar amb Espanya, "es trencaria internament".

Mas també ha volgut contestar a la comissària europea Viviane Reding, que ara diu que Catalunya quedaria immediatament fora de la Unió Europea si s'independitza, i ha assegurat que "això són històries".

El candidat ha evocat la caiguda del mur de Berlín per exemplificar "la força de la gent" i ha assegurat que Catalunya té de la seva banda "la força de la democràcia". Aquest és un argument recurrent de la campanya de Mas, que acostuma a insistir que l'únic actiu que té el Principat per combatre a l'escenari internacional és "ensenyar les seves millors cartes" enfront del poder dels estats tradicionals.

Mas ha tornat a insistir que la consulta sobiranista és "l'operació política de més envergadura dels últims 300 anys", i ha defensat, com ja ha fet aquest matí, la "viabilitat" d'una Catalunya plenament sobirana.

El teloner de Mas ha estat Albert Batalla, cap de llista per Lleida i alcalde de la Seu d'Urgell, on governa amb majoria absoluta. Batalla, que repeteix com a candidat per Lleida, ha assegurat que "Catalunya arribarà a port", en referència a l'estat propi, i ha considerat que això "serà possible" gràcies a Mas. "Tant de bo no s'hagi de reeditar la manifestació de l'Onze de Setembre", ha indicat l'alcalde de la Seu d'Urgell.

Ha obert l'acte Josep Maria Pelegrí, número dos de CiU per Lleida i conseller d'Agricultura aquesta legislatura. El també secretari general d'Unió ha iniciat el míting carregant fortament contra la campanya de la por encetada pel PP davant els pols sobiranista. "És inhumà que es jugui amb les pensions i que es digui que no es pagaran", ha denunciat Pelegrí, que ha assegurat que la federació vol "un país millor", per bé que no ha esmentat en cap moment l'aposta per l'estat propi que defensa Mas. En tot cas, Pelegrí ha demanat "esporgar" aquelles forces polítiques "que sembren la por".

stats