Política 02/05/2012

Mas desaconsella al BCE reduir el dèficit en plena recessió a un ritme que agreugi molt més la crisi

El president reivindica que els catalans són europeus "per història, identitat i vocació" i no per adhesió

Acn
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha desaconsellat aquest dimecres als directius del Banc Central Europeu reduir el dèficit en plena recessió de manera dràstica, de manera que agreugi molt més la crisi. Mas ha rebut al Palau de la Generalitat el president del BCE, Mario Draghi, i els governadors dels bancs centrals europeus, entre ells l'espanyol Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president català ha aprofitat per tornar a demanar una mica més de flexibilitat a l'hora de complir amb els objectius de dèficit, com reclama des de fa setmanes. Mas, que ha defensat el compromís de Catalunya amb l'austeritat, també ha reivindicat que els catalans són "europeus per història, identitat i vocació".

Mas ha volgut remarcar el compromís del govern de la Generalitat amb l'austeritat com a valor i amb la necessitat de fer reformes estructurals. És per això, ha continuat, que l'executiu català dóna suport "a gairebé totes les decisions que prenen els governs espanyols, encara que siguin impopulars". "Ho fem per responsabilitat, i en molts casos procurem donar exemple i liderar en el conjunt d'Espanya les polítiques de reducció del dèficit i de la despesa pública", ha argumentat.

Dit això, el president ha volgut fer un advertiment als directius dels bancs centrals europeus en la línia del que anuncia des de fa setmanes. Segons Mas, "hi ha un risc que pot convertir-se en un perill", i és que en plena recessió, "no és aconsellable reduir el dèficit a un ritme que agreugi molt més la situació econòmica i social". I és que al seu parer, "tan important és controlar el dèficit com fer-ho d'una manera que doni esperança a la població".

"I els ho diu el president d'un territori que no viu del subsidi sinó de l'esforç", ha conclòs Mas, que ha recordat que Catalunya, amb el 16% de la població espanyola, representa el 19% del PIB, el 30% del comerç exterior espanyol, i concentra el 22% de les empreses innovadores d'Espanya i l'1% de la producció científica mundial".

El president de la Generalitat ha reconegut que la tasca del Banc Central Europeu "no és fàcil", perquè Europa està travessant una situació d'una gran complexitat, així com l'euro. Però això no li ha impedit insistir en la seva tesi. Europa és dels pocs llocs del món, ha dit, "que ha sabut posar l'economia al servei del benestar i de la justícia social, i no a l'inrevés". "Aquesta conquesta l'hauríem de saber preservar, fins i tot en un món globalitzat com el que tenim. I vostès hi poden contribuir d'una manera molt destacada", ha apuntat als mandataris dels bancs europeus.

Però Mas no ha perdut l'ocasió per reivindicar Catalunya com "una de les més velles nacions d'Europa", ja que al segle IX era l'únic territori de la península ibèrica que pertanyia a l'imperi de Carlemany. "Són en un país, Catalunya, que no és europeu per un tractat d'adhesió o per una Constitució. Som europeus per història identitat i vocació", ha defensat.

Al mateix temps, també ha subratllat que Catalunya i Barcelona "no són el resultat o el producte de l'obra d'un Estat, sinó d'una societat", que ha progressat a base d'esforç, creativitat, d'esperit de superació i de modernitat. Ha posat l'exemple del mateix Palau de la Generalitat, que va començar a construir-se fa 600 anys, en el moment en què a Barcelona naixia l'anomenada "Taula de Canvi", que es pot considerar, ha dit el president, el primer banc públic d'Europa i, per tant, precursor de l'actual BCE.

stats