POLÍTICA
Política 20/03/2012

Mas es reuneix amb els presidents del Parlament Europeu, Flandes i els Quatre motors

El President viatja per quart cop en un any a Brussel·les per aprofitar l'escletxa per la llengua catalana a Europa

Acn
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Els presidents de Catalunya, Roine-Alps i Llombardia i el ministre d'Exteriors de Baden-Würtemberg es trobaran aquest dimecres al matí a Brussel·les "per fer sentir la veu" dels 'Quatre Motors d'Europa'. El president del Govern, Artur Mas i els seus homòlegs Jean-Jack Queyranne i Roberto Formigoni i el ministre Peter Friedrich presentaran plegats a l'Eurocambra les noves prioritats d'aquest organisme interregional. Mas també es reunirà, a la tarda, amb el president de l'Eurocambra, el socialista alemany Martin Schulz, que ha promès ser un "aliat" de la llengua catalana Europa. I, al vespre, s'entrevistarà amb el president de Flandes, el democratacristià Kris Peeters.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest quart viatge a Brussel·les del president de la Generalitat, la llengua catalana i l'economia seran el centre de la visita. Vol aprofitar l'escletxa històrica que el nou president del Parlament Europeu, Martin Schulz, és partidari en permetre que els eurodiputats puguin intervenir a l'hemicicle en català, tot i no ser encara llengua oficial europea. Schulz s'ha compromès a proposar als seus catorze vicepresidents permetre els discursos en català. Els dos representants espanyols de la mesa, però, el popular Alejo Vidal-Quadras i el socialista Miguel Ángel Martínez, intentaran boicotejar-ho. D'altra banda, Mas estarà acompanyat pel secretari del Govern, Germà Gordó, el secretari d'Afers Exteriors, Senén Florensa, i pel delegat de la Generalitat davant la UE, Joan Prat.

Els Quatre Motors d'Europa

Amb els governs de Roine-Alps, Llombardia i Baden-Würtemberg, Mas presentarà quines són les prioritats dels Quatre motors sobre el futur dels fons estructurals comunitaris, la Política Agrícola Comuna (PAC) i l'estratègia europea sobre recerca i innovació 'Horitzó 2020'. El socialista Queyranne, president del Consell Regional de Roine-Alps i exministre francès, és el president de torn d'aquest organisme interregional impulsat el 1988 per Jordi Pujol. Precisament Mas li va passar el relleu l'11 de juliol passat. "Encara que no tinguem estats propis, nosaltres sabem que junts podem ser escoltats més que no pas per separat", va defensar aleshores el President. I és que aquest organisme interregional aplega 33 milions d'habitants i genera prop del 8% del PIB del conjunt de la UE.

En la seva darrera trobada a Barcelona, els governs de Catalunya, Roine-Alps, Baden-Würtemberg i Llombardia van acordar "fer rellevant" el seu paper "com a motors econòmics d'Europa" des d'una "forta convicció europeista", treballar per la defensa de les seves "competències i interessos al si de la UE, com a motor per a la reactivació econòmica" i donar suport als "processos d'enfortiment dels drets civils i la construcció de la pau als països de la conca sud de la Mediterrània".

stats