Política 22/04/2013

Mas es reuneix a Brussel·les amb les comissàries d'Interior i d'Educació de la Comissió Europea

És la sisena visita del president de la Generalitat a la capital comunitària

Acn
2 min
El president Artur Mas amb la comissària d'Interior de la UE, la sueca Cecilia Malmström, a Brussel·les / ACN

Brussel·lesEl president Artur Mas és aquest dilluns a Brussel·les, on desenvolupa una intensa agenda de reunions a la Comissió Europea i inaugura dues exposicions. Aquest matí, Mas s'ha trobat amb la comissària d'Interior de la UE, la sueca Cecilia Malmström, i l'ha convidada a visitar les exposicions sobre Gaudí i Catalunya que ell mateix inaugurarà a la capital belga. Malmström, que parla castellà i una mica de català, s'ha mostrat molt interessada per les mostres de què li ha parlat Mas abans de l'inici de la seva reunió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la Comissió Europea, el president Mas també es troba aquest matí amb la responsable d'Eduació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, la xipriota Androulla Vassiliou. A la tarda, es trobarà amb el comissari d'Energia, l'alemany Günter Oettinger, i Mas també es reunirà amb el seu homòleg flamenc, Kris Peeters, i amb funcionaris catalans que treballen per les institucions europees.

Durant el seu viatge a Brussel·les, el president de la Generalitat aprofitarà per inaugurar dues exposicions sobre Catalunya. L'exposició 'Catalan, a language of Europe', que organitza l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, i que es podrà visitar a l'Eurocambra tota la setmana, arriba just després de la sentència del TSJC que obliga les escoles a impartir la classe en castellà si un sol alumne ho demana. La mostra explica que el català és "la novena llengua més utilitzada d'Europa", amb "10 milions de parlants" i 1,4 milions adults que han après a parlar-la des del 1991 i recorda que la Unesco va triar precisament el 23 d'abril, Sant Jordi, com a dia mundial del llibre i dels drets d'autor per "fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual".



L'exposició 'Gaudí: una arquitectura d'anticipació', que Mas també inaugurarà aquest dilluns, presenta l'arquitecte català "com un home avançat al seu temps" i "un protodissenyador o 'predesigner' que ja pensava que el disseny és una forma al servei de l'anatomia", el seu comissari, Daniel Giralt-Miracle. La mostra ofereix un Gaudí "més enllà de les postals i les guies turístiques" i el seu vessant "poc analitzat" de dissenyador de mobiliari, i, en concret, de seients, i es podrà visitar des d'aquest 22 d'abril fins al 17 de novembre a la delegació de la Generalitat a Brussel·les.

Sisena visita a Brussel·les

El president Mas va viatjar per primer cop a Brussel·les el 3 de març del 2011 per entrevistar-se amb el president de la Comissió Europea, el portuguès José Manuel Durao Barroso. I el 6 de juny el va rebre el president del Consell Europeu, el flamenc Herman Van Rompuy. Mas també es va reunir llavors amb l'eurocomissari de Competència, Joaquín Almunia. El president de la Generalitat encara va tornar a Brussel·les el 21 de juny del mateix any per fer campanya a favor del corredor mediterrani amb els seus homòlegs valencià, balear i murcià, Alberto Fàbra, José Ramón Bauzà i Ramón Luís Valcárcel, i el lobby Ferrmed.



L'any passat, Artur Mas va visitar Brussel·les en dues ocasions. El 21 de març del 2012 es va reunir amb el president del Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz, i va aprofitar per trobar-se també amb el president de Flandes, Kris Peeters, i per participar en un acte del grup Quatre Motors per a Europa. L'últim desplaçament del president de la Generalitat a Brussel·les va ser el 7 de novembre, per pronunciar la conferència 'Destinació Europa: el futur de Catalunya a la Unió Europea', organitzada pel 'think tank' Friends of Europe.

stats