Política 25/02/2015

Mas: "El 27-S ens comptarem amb el pitjor instrument possible, però és l'únic que tenim"

En una conferència al Cercle d'Economia, el president de la Generalitat assegura el govern espanyol s'ha convertit en un "bloc de formigó" a l'hora de negar el dret a decidir

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la seva intervenció al Cercle d'Economia / PERE TORDERA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimecres en una conferència al Cercle d'Economia que l'Estat "només deixa la via de les eleccions" per consultar la ciutadania sobre el futur polític del país. Ho ha dit poca estona després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi tombat parcialment la llei de consultes aprovada el 19 de setembre al Parlament i també s'hagi posicionat en contra del decret de convocatòria signat el 27 de setembre. Mas ha insistit que hauria preferit "fer les coses d'una altra manera" després de constatar la negativa de l'Estat a acordar la celebració d'una consulta. "No podrem governar amb totes les conseqüències sobre això sense tenir-ho resolt", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El 27-S és un camí legal i democràtic per donar-nos una oportunitat a Catalunya de saber si volem conviure d'una manera diferent", ha apuntat. "No ens deixen comptar-nos per saber si ens volem donar una oportunitat de conviure d'una manera diferent", ha considerat el president. "Al setembre ens comptarem amb el pitjor dels instruments possibles, hauria estat millor amb un referèndum o amb una consulta tolerada, però és l'únic que tenim", ha constatat Mas.

Pel que fa al posicionament de la comunitat internacional, el president ha fet la següent consideració: "Si això va endavant, ens diuen, en algun moment s'haurà de reconèixer. Si es fan a Catalunya les coses per la via que s'estan fent, sense perdre la intenció de diàleg, sense saltar-se marcs legals, fent moviments legals, se'ns haurà d'acabar escoltant".

"La nostra aposta era viure en família, fent entendre que això no vol dir viure sense personalitat, sinó amb la teva pròpia personalitat i la teva pròpia quota de llibertat, amb igualtat de condicions. L'única manera que se'ns deixa viure en família és: treballa, paga, no molestis i no et queixis. Si això no ho acceptes, problemes", ha apuntat.

Debat de política general

El líder de CiU també s'ha referit al debat de política general que s'està celebrant aquests dies al Congrés dels Diputats. "Si divideixen per la meitat l'optimisme de Mariano Rajoy i fem el mateix amb el pessimisme de Pedro Sánchez, estarem en el punt just", ha indicat Mas, que ha volgut fer una repassada de tots els índexs econòmics per traçar un panorama en què Catalunya "ha tret el cap de l'aigua" sense haver arribat "encara a terra ferma".

Funcionament dels serveis socials i feina per fer

A banda de repassar la bona marxa, segons ell, de les exportacions catalanes, i de posar de manifest que l'atur és moderadament inferior a Catalunya que a la resta de l'Estat, Mas ha volgut destacar que els serveis socials catalans estan funcionant amb 5.000 milions d'euros menys cada any. "Estem traient el cap de l'aigua amb un 20% menys del pressupost públic", ha apuntat el president.

"Què vol dir que hem d'arribar a terra ferma? Malgrat que estiguem quatre punts per sota de l'Estat, estem nou punts per sobre de la mitjana europea. Encara que haguem reduït el fracàs escolar, estem per sota de la mitjana de la UE (28 països). El nostre índex de pobresa és superior a la mitjana de la UE. Unes conseqüències importants dels últims anys és que les desigualtats han crescut. Les desigualtats han crescut, s'han anat eixamplant. Hem de ser molt conscients que aguantar els serveis públics es fa a càrrec de salaris públics cada vegada més baixos, president", ha reflexionat Mas.

La comissió Pujol

Mas no ha fet cap referència explícita a la compareixença de Jordi Pujol, Marta Ferrusola i Jordi Pujol Ferrusola dilluns passat al Parlament. "Cal una mica menys de 'reality show'", ha indicat en el moment en què parlava de transparència i de bones pràctiques.

stats