ELECCIONS 25-N
Política 10/11/2012

Mas donarà rang de conselleria a l'acció exterior

El candidat de CiU a les eleccions defensa la viabilitat "econòmica i social" de l'estat propi i hi veu "més garantides" les pensions

Oriol March
2 min

BarcelonaArtur Mas va dedicar el primer dia de campanya a defensar la consulta d'autodeterminació i aquest dissabte al matí s'ha centrat a mirar d'explicar els beneficis de l'estat propi per a Catalunya. Segons el candidat de CiU a les eleccions catalanes, un estat propi és plenament "viable" des del punt de vista econòmic i social, i fins i tot assegura que les pensions "estan més garantides" en un estat propi que no pas si Catalunya segueix sent una autonomia espanyola. Els estrategues de CiU han detectat que l'argument de la campanya de la por que ha engegat el govern espanyol del PP fa forat quan assegura que les pensions en un estat propi no estarien garantides, i per això Mas emet missatges positius en aquest sentit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha insistit que, abans de la consulta d'autodeterminació que promet fer la propera legislatura, la Generalitat haurà d'anar construint "estructures d'estat" i n'ha citat dues de prioritàries: l'agència tributària catalana i l'acció exterior. El líder nacionalista ha evitat, però, donar més detalls sobre aquestes dues qüestions. En tot cas, ha cridat a tenir una relació "de veïns" amb Espanya.

En aquesta línia, el candidat ha promès que l'acció exterior de la Generalitat "dependrà d'un conseller" la propera legislatura, però no ha concretat si Exteriors tindrà departament propi. El seu programa electoral tampoc concreta si existirà aquesta conselleria 'ad hoc'.

Pel que fa a la possibilitat que Espanya exigeixi a Catalunya que es quedi amb una part del deute que té l'Estat en cas que s'iniciessin negociacions per l'estat propi, Mas ha assegurat que "hauríem de veure com es reparteix, perquè la Generalitat pot reclamar part dels actius que s'han fet amb els nostres recursos". El líder de CiU ha obert la porta que Catalunya es quedi part de les reserves de l'Estat.

El candidat ha defensat que la dimensió de Catalunya pot ser un "avantatge", perquè de les vuit economies més competitives del món, cinc són països petits: Signapur, Suïssa, Suècia, Finlàndia i Dinamarca.

Mas ha denunciat que Catalunya i Espanya han tingut una relació "descompensada i desequilibrada" i que per això hi ha "molta gent" que ha decidit fer camí cap a l'estat propi. "Si tinguéssim la sensació que s'adonen del problema, encara ens ho podríem repensar, però les pulsions de l'Estat encara són més centralistes a mesura que passa el temps", ha volgut resumir Mas.

El candidat ha desestimat crear un exèrcit en aquest hipotètic estat propi perquè, en tant que aspira a uns Estats Units d'Europa, considera que hi hauria d'haver una força militar europea.

stats