PRESA DE POSSESSIÓ
Política 24/12/2012

Mas es compromet amb el dret a decidir i demana "tenir fe en Catalunya"

El president es remunta davant Cristóbal Montoro als orígens de la Generalitat per ressaltar que ja llavors s'imposaven controls a la monarquia

R. Mateos / O. March
2 min
Mas, pren possessió del càrrec de president / MANOLO GARCÍA

BarcelonaArtur Mas, en un acte solemne a Palau, ha promès el càrrec de president de la Generalitat "amb plena fidelitat al poble de Catalunya", la mateixa fórmula que va fer servir el 2010. En el seu discurs de presa de possessió del càrrec, Mas ha aprofitat que tenia a primera fila assegut el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per recordar-li els "drets històrics" de Catalunya. Mas ha destacat que en aquest mateix Palau de la Generalitat, durant l'Edat Mitjana, la institució "administrava impostos". Hi havia un règim monarquia "pactada", on s'hi imposaven controls. "No hi havia una monarquia absoluta", ha destacat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montoro, que ha estat escridassat per alguns ciutadans en arribar a la plaça Sant Jaume al costat de la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha seguit impertèrrit el discurs de Mas i s'ha limitat a assentir quan el president l'ha al·ludit directament per recordar-li la trajectòria secular de la Generalitat com a recaptadora de tributs.

D'altra banda, Mas ha destacat que "el resultat de les eleccions podia fer pensar que el procés de presa de possessió no hagués estat tan ràpid", ha destacat el president de la Generalitat, que ha seguit el mateix calendari que fa un parell d'anys.

La col·lisió i les roques

Mas ha vestit d'èpica el tram final del discurs: "Hi ha dos vaixells que van en rumb de col·lisió, però pitjor seria anar a la deriva, perquè així és com s'acaba contra les roques", ha valorat el president, fent ús de les seves habituals metàfores nàutiques.

El líder de CiU ha citat l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte i ha demanat "tenir fe en Catalunya".

El nou Govern es reuneix dijous

Mas ha avançat que el dia 27 es reunirà el nou Govern, que serà nomenat el mateix dia. Tot fa preveure, doncs, que aquest dilluns es comencin a saber el noms dels futurs consellers.

Abans del discurs de Mas, Núria de Gispert, presidenta del Parlament, ha llegit el reial decret estatal que nomena el líder de CiU com a president de la Generalitat.

Entre els convidats destacava la presència del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i José Montilla. A primera fila també hi havia la família de Mas, encapçalada per la seva dona, Helena Rakosnik, així com també l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

stats