PLE DEL PARLAMENT
Política 04/07/2012

Mas: "Som davant d'una centrifugació del dèficit escandalosa per part de l'Estat"

El president de la Generalitat compareix al Parlament per explicar la tercera tanda de retallades i assegura que és un pla "que no hauria volgut fer". Presenta el pacte fiscal "en la línia del concert" per no haver de patir més ajustos

S. González / O. March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, compareix al Parlament per explicar les retallades / PERE TORDERA

Barcelona"Som davant d'una centrifugació del dèficit escandalosa per part de l'Estat". Així de contundent s'ha mostrat el president de la Generalitat, Artur Mas, en la seva compareixença al Parlament per explicar la tercera tanda de retallades, xifrada en 1.500 milions d'euros, un ajust que ha deixat ben clar que el Govern "no hauria volgut presentar" perquè ve imposat per Madrid. Mas no ha dubtat a denunciar que l'Estat està fent un repartiment "injust" perquè mentre ell pot arribar fins a un 4% de dèficit, imposa un topall de l'1,5% a les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat ha subratllat que Catalunya està fent un esforç "ingent" d'estalvi necessari per evitar entrar en un "col·lapse" mentre l'Estat no deixa de collar els territoris amb impagaments. Mas ha detallat que el pressupost de la Generalitat s'ha vist reduït en entre 3.000 i 5.000 milions d'euros en tan sols dos anys. I tot sense cobrar les partides que l''Estat ha de pagar a Catalunya del fons de competitivitat i dels deutes en infraestructures. "Ens els neguen malgrat que hi tenim dret", ha denunciat.

Tot això se suma, segons ha explicat Mas, a una centrifugació del dèficit, que es visualitza en l'impagament de les compensacions de peatges de les carreteres de titularitat catalana, en la reducció de l'aportació a transports metropolitans, a la llei de dependència, a les escoles bressol, als programes d'innovació i recerca i en una "afaitada general" de les polítiques actives d'ocupació.

Mas ha agraït els "sacrificis" als treballadors públics, que han vist retallats els seus salaris i els seus drets laborals, i ha qualificat de "dolorós" el fet que no es puguin cobrir les places de funcionaris que queden vacants. També mantenint una pressió fiscal alta sobre els ciutadans i prioritzant les accions dels departaments.

Davant de tot plegat, el president de la Generalitat ha presentat el pacte fiscal "en la línia del concert" com a l'única via possible per evitar noves tandes de retallades. "A això s'hi suma el dèficit fiscal estructural que pateix Catalunya", ha denunciat Mas.

stats