ELECCIONS EUROPEES
Política 23/05/2014

Mas tanca la campanya de CiU demanant a Europa que respecti el resultat de la consulta del 9-N

Espadaler, substitut de Duran, assegura que "enfortir el procés" passa per reforçar CiU i reforçar Mas

O. March / F. Casas
3 min
Artur Mas, Ramon Tremosa i Francesc Gambús, en el míting de CiU de tancament de la campanya per les eleccions europees / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat a Europa, en el míting final de CiU al Pavelló de la Vall d'Hebron, que Europa respecti el resultat de la consulta del proper 9-N. "No ens arronsarem ni ens tirarem enrere. És el moment de reforçar les institucions catalanes", ha afegit el president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La gent al carrer ens demana que ens entenguem, no que ens tirem els trastos pel damunt. Quan es falta al respecte, hi ha perill i risc sobre el consens polític", ha indicat Mas, en referència implícita a ERC. El líder de CiU ha acabat el seu discurs amb crits de "Mas president, Catalunya independent".

Davant de més de dues mil persones, segons l'organització, Mas ha afegit que Catalunya pot aportar a Europa "l'exemple d'una nació mil·lenària que ens manté dempeus després de salvar obstacles al llarg de la seva història", en referència a la llengua i a la cultura. "També podem aportar l'exemple d'una societat barrejada", ha indicat el líder de CiU elogiant el tarannà "acollidor" de Catalunya.

El president també ha posat de manifest el pes de l'economia catalana, que ha captat un 52% de la inversió industrial recollida a tot l'Estat el 2013. Mas també ha elogiat la capacitat de captar turisme i ha volgut resumir quin és el seu objectiu en matèria d'infraestructures: "Volem ser com Holanda o com Bèlgica". "Gràcies a la feina de la societat catalana, i gràcies a la feina dels partits catalans, especialment de Ramon Tremosa, en contra dels partits espanyols, tindrem corredor mediterrani", ha indicat.

"Podem aportar uns partits que aposten decididament per la construcció política d'Europa. Podem aportar aquesta visió, que no és molt comuna a Europa", ha indicat Mas, que s'ha obert a cedir "sobirania" a Europa. "No volem posar fronteres ni aixecar murs", ha considerat.

"Heu estat gent respectuosa, positiva, educada. I això ens obliga molt, en el moment en què està el país, perquè és molt fàcil relliscar, en una campanya. És molt fàcil ficar el dit a l'ull a qualsevol. I queda bé, i és graciós, queda bé ficar-se amb altres forces. Hem intentat i hem aconseguit evitar caure en aquest parany", ha apuntat Mas sobre els candidats, en una fórmula que ha servit per criticar ERC i els seus atacs de CiU en campanya. "És millor menjar-se una ferida per haver-se mossegat la llengua", ha indicat.

L'estat català de Tremosa

En la seva intervenció, el candidat de CiU a les eleccions europees, Ramon Tremosa, s'ha dedicat a imaginar com vol la Catalunya-estat. Ha citat una taxa d'atur menor, un fracàs escolar menor, un frau fiscal menor i una agència tributària que no sigui "depredadora".

Espadaler carrega contra els "extrems"

El president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, ha estat l'encarregat de fer de teloner de Mas. En el seu discurs ha volgut subratllar el "bon to" de la campanya de CiU contra aquells que han estat instal·lats en el "soroll" i en la "protesta". "Nosaltres som els de la proposta, no els de la protesta", ha indicat Espadaler, que ha demanat no deixar Europa en mans d'euroescèptics i populistes.

En clau catalana, el conseller d'Interior ha assegurat que CiU no vol deixar el procés "en mans dels extrems". Aquest divendres, en la seva setmanal carta web, el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida ha assegurat que si guanya ERC les eleccions europees hauran guanyat "els extrems". "PP, PSOE i UPyD volen que Mas perdi, volen posar traves al procés", ha apuntat Espadaler, que ha vist el seu discurs interromput per crits a favor de la independència. El conseller d'Interior ha apuntat que "enfortir el procés" passa per "enfortir CiU" i "enfortir Mas".

Gambús crida a la participació

El candidat d'Unió a les eleccions europees, Francesc Gambús, ha fet una crida a dir "sí" a una alta participació i al president de la Generalitat. Gambús, que ha vist interromput el seu discurs per crits a favor de la independència, ha demanat a Europa que acompanyi el dret a decidir del poble de Catalunya. "Cal superar els 28 estats del benestar per anar cap a un benestar europeu", ha indicat el candidat d'Unió.

Absència (a mitges) de Duran

El gran absent ha estat el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, que pateix problemes de ciàtica. A través de Twitter, amb un tuit que s'ha projectat a les pantalles del míting, ha excusat la seva presència i ha pronosticat que aquest diumenge CiU i Catalunya "es guanyaran Europa".

Trias: "Cal votar per decidir el nostre futur"

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha subratllat que Catalunya viu un "moment històric" i que cal anar a votar "per decidir el nostre futur". "Cal construir el somni d'un futur millor", ha indicat Trias, que ha posat l'accent en l'Europa "del benestar".

Presència de David Madí

Al míting també hi ha assistit David Madí, estret col·laborador d'Artur Mas quan era a l'oposició i que des del 2010 treballa al sector privat en empreses com Deloitte i Endesa.

stats