ELECCIONS 25-N
Política 11/11/2012

Mas fa un gir social a l'estat propi i el presenta com l'única via "per viure millor"

El candidat de CiU a les eleccions del 25-N, en un acte a Manresa, veu "immoral" que el PP amenaci dient que una Catalunya sobirana perdria les pensions

Oriol March
2 min
Mas, aquest diumenge a Manresa

ManresaEl candidat de CiU a les eleccions del 25-N, Artur Mas, ha participat aquest diumenge al matí en un acte de campanya a Manresa centrat en l'estat del benestar. No ha estat un míting en el sentit estricte de la paraula, sinó que, amb l'escenografia habitual –sense banderes a la grada jove, això sí– s'ha parlat de la vessant social de l'estat propi. "El sentit final és viure millor, l'estat propi és només un instrument", ha volgut resumir Mas en un pavelló ple. "D'aquesta [l'aposta per la plena sobirania] ens en sortirem tots junts", ha indicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha jutjat "immoral" que el PP amenaci dient que els habitants d'una Catalunya sobirana no cobrarien les pensions i ha avisat a la concurrència que cal "cordar-se el cinturó" per les "turbulències" que, segons ell, arribaran de Madrid "perquè Catalunya no pugui fer el seu propi camí". "Són capaços de qualsevol cosa perquè això no sigui així", ha resumit.

El candidat s'ha mostrat confiat que Catalunya "té tot el què cal" per viure millor "i amb més esperança". "No ho tenim garantit, però segur que si seguim com fins ara no ens en sortirem", ha argumentat Mas. El líder nacionalista ha tret l'assumpte dels desnonaments i ha assegurat que, si el Parlament fos sobirà, ja s'hauria aplicat una normativa encaminada a reduir el problema. "Madrid és un tap en polítiques socials", ha pretès resumir Mas.

De puntetes sobre les retallades

El candidat simplement ha admès que, en aquests moments, les polítiques socials "tenen menys recursos" que en altres temps i ha promès, malgrat que el seu programa electoral obre la porta a nous ajustos, que en els propers anys es fixa com a objectiu millorar els paràmetres de desenvolupament humà del país fins a situar-lo entre els quinze millors del món.

Abans de centrar-se en això, Mas ha tornat a elevar un memorial de greuges contra Espanya. "Mai han volgut que anem bé", ha raonat el candidat, que ha lamentat que l'any 1992, el dels Jocs Olímpics a Barcelona, l'Estat "es va haver d'inventar una capitalitat cultural de Madrid i una Expo a Sevilla". Al mateix temps, Mas ha reclamat que "ens deixin fer la nostra vida".

El teloner de Mas ha estat el diputat David Bonvehí, número 23 de les llistes de CiU. Bonvehí ha cridat a fer un "salt endavant" en clau nacional i ha assegurat que aquest salt endavant portaria "millors cotes de benestar". "La nació comença amb les persones i per fer un país amb el màxim d'oportunitats per a tothom", ha defensat, al mateix temps que ha assegurat que l'aposta per l'estat propi és "per viure millor".

L'encarregat d'introduir l'acte sobre l'estat del benestar ha estat l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que ha agraït als consellers presents (Boi Ruiz, Irene Rigau i Josep Lluís Cleries) la "feina feta" durant aquests escassos dos anys de Govern. També ha tret pit per haver estat la primera ciutat gran d'adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que presideix Josep Maria Vila d'Abadal (alcalde de Vic i d'Unió), que en l'anterior legislatura va ser diputat i ara ha estat apartat de les llistes pels seus enfrontaments amb Josep A. Duran i Lleida.

stats