DRET A DECIDIR
Política 19/09/2014

Mas: "El meu compromís principal no és la independència, sinó convocar la consulta"

El president de la Generalitat constata que el procés català "va endavant" després de la derrota del sí a Escòcia i avisa Rajoy que un "veritable demòcrata" no bloqueja un referèndum

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, compareix després de saber-se les resultats del referèndum d'Escòcia / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha tornat a enviar un missatge directe al president espanyol, Mariano Rajoy, a qui ha reptat a permetre la consulta "perquè també pot guanyar el no", com ha passat a Escòcia. "Veieu com quan deixes votar pots guanyar? Si l'estat espanyol defensa el no, aquest vot pot guanyar", ha defensat Mas, que ha constatat que el procés català "segueix endavant" a pesar de la derrota dels independentistes escocesos. "Un veritable demòcrata no bloqueja un referèndum", ha indicat sobre l'actitud de Rajoy, a més de considerar que "votar uneix" i que no fer-ho "separa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El meu compromís principal no és la independència, sinó convocar el referèndum i que es pugui celebrar", ha indicat Mas, que ha tornat a demanar que el govern espanyol s'assegui a la taula per negociar els termes de la consulta "escoltant-nos els uns als altres".

"Si algú es fes una il·lusió que el no a Escòcia fos una ombra, que es desenganyi. El procés català està fonamentat en la democràcia, en el concepte de votar. El procés català se sent reforçat", ha indicat Mas, que ha insistit que no s'han d'anteposar els "marcs legals" per imposar la negativa a la consulta. En aquest sentit, el líder de CiU ha destacat que David Cameron, primer ministre britànic, ha avantposat ser "demòcrata" a la possibilitat de "prohibir" el referèndum escocès.

"El camí escocès és el bon camí", ha apuntat el president, que ha fet una primera intervenció en català, castellà i anglès en una compareixença amb una notable representació de mitjans internacionals. "Moltes felicitats i gràcies per ensenyar el camí a d'altres", ha indicat als escocesos i als britànics. En tot cas, Mas ha admès que és un "revés" el fet que el primer procés d'ampliació interna de la Unió Europea (UE) no pugui ser l'escocès després de la victòria del no.

stats