Política 12/12/2015

Mas: "Ens estan esperant a la primera cantonada per trencar-nos les cames"

El president de la Generalitat en funcions, en el míting central de Democràcia i Llibertat, remarca: "El 20-D va de deixar de ser súbdits de l'Estat espanyol i de ser ciutadans lliures de Catalunya"

Oriol March
7 min
Mas i Homs, al míting central de Democràcia i Llibertat / ARA

VicEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha assegurat aquest dissabte en el míting central de campanya de Democràcia i Llibertat celebrat a Vic que els catalans "ja no volen ser súbdits de l'Estat espanyol, sinó ser ciutadans lliures de Catalunya". Ara bé, l'escenari no serà senzill. En aquest sentit, Mas ha volgut alertar del risc d'un pacte entre PP i Ciutadans al Congrés dels Diputats. "Això serà una competició sobre qui la fa més grossa amb Catalunya. No es giraran contra els independentistes, sinó contra tot el país", ha apuntat el president en funcions, que ha apuntat que no es pot facilitar aquesta coalició "amb els vots de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En el nostre vot i a les nostres urnes hi ha l'¡aposta de la nostra llibertat, de l'estat català, del futur de Catalunya d'un país que el volem fer sencer, per a tothom i per molt temps", ha considerat el president en funcions, que ha apuntat que els catalans hauran de tenir en compte que "la llibertat té un preu". En un míting a Tortosa, al vespre, Mas ha apuntat que "el 20 de desembre ens juguem que tot això no només es mantingui viu, sinó que vagi endavant, i ens esperen a la primera cantonada per trencar-nos les cames i perquè aquest esperit de llibertat s'acabi a Catalunya".

El líder de Convergència, rebut amb crits de "Mas president, Catalunya independent", ha apuntat que "aquest cop també ens ens sortirem", en referència a les negociacions amb la CUP. En aquest sentit, el president en funcions ha recordat que la pregunta del 9-N, que incloïa una referència a l'estat independent, "la vam pactar amb en Duran i amb l'Herrera". "Que no eren ni carn ni peix", ha insistit sobre les dificultats per arribar a enteses a nivell intern. "Gràcies a aquest país hi va haver 40.000 voluntaris que van plantar cara a un Estat que ens volia trencar les cames, vam posar les urnes i 2,3 milions de persones van anar a votar amb un somriure als llavis i van donar una lliçó de democràcia a tot el món", ha considerat. "Aquell cop també ens en vam sortir", ha apuntat.

"I després, quan semblava impossible que féssim una gran llista aplegant partits molt diversos -l'únic que en va quedar fora va ser la CUP-, gràcies a la generositat de molts es va fer Junts pel Sí, i vam tornar a guanyar i ens en vam tornar a sortir", ha apuntat. "CDC representa les classes mitjanes d'aquest país, que són les més importants. Si no no hauríem pogut guanyar totes les eleccions que s'han fet en aquest país al Parlament", ha raonat.

Homs: "Tornarem a guanyar"

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions, Francesc Homs, ha començat assenyalant que el 20-D "tornarem a guanyar, tornarem a fer història i els tornarem a deixar amb un pam de nas". "Avui fa dos anys que es va acordar la data i la pregunta del 9-N", ha recordat Homs, que ha reivindicat la transversalitat d'un acord "que molts deien que era impossible". "El pobre Pere Navarro deia aquell mateix dia que mai hi hauria una entesa, que seria impossible que gent tant diferent s'entengués", ha apuntat l'exconseller de la Presidència. "Però aquell acord va arribar i es va fer entre gent diferent. Allò que semblava impossible va esdevenir possible, i va ser gràcies a la determinació i a l'enginy per formular preguntes de consens", ha indicat Homs.

"Ens queda una setmana, i és una setmana d'aquelles crucials. Detecto que la fredor es va escalfant. La setmana és crucial pel 20-D però també pel procés per la independència. Si superem aquesta cita, ens donarà confiança per superar les fites. Si no la superem, no podrem mirar el futur amb la mateixa esperança. L'ambient es va situant en la tensió dels moments previs a les grans ocasions, i cfec que els tornarem a deixar amb un pam de nas. Hi ha un caliu 'tremendo', al nostre país", ha insistit.

"Formar part d'aquesta generació és extraordinari. Aquests propers dies, que són no tan senzills com d'altres, podreu explicar que vosaltres hi éreu, que vau ser aquella gent que va acabar d'animar els que s'havien desorientat una mica i que vau fer història una vegada més contestant a les urnes que assolirem la plena llibertat", ha apuntat l'exconseller de la Presidència, que ha estat aplaudit en diverses ocasions amb un discurs davant d'unes 600 persones en una carpa-hivernacle davant del Teatre de l'Atlàntida de Vic.

"Sóc testimoni directe el paper del president", ha recordat el dirigent de Convergència. A la pregunta de què ha d'anar a fer Democràcia i Llibertat a Madrid, Homs ha apuntat que "allà ens n'han fotut moltes" i que ara toca "anar-les a recuperar". "Hi anem a defensar Catalunya, a dir-los cada dia que el país us estima molt, però que encara us estimarà més el dia que siguem independents", ha resumit el candidat de la coalició.

"Nosaltres estem amb tu, president. Estem al teu costat", ha volgut deixar clar Homs. "No és normal que a un president li posin una querella per posar les urnes. És inacceptable en un país civilitzat. Si Catalunya és un país democràtic, que ho és, si som un país que venera les urnes, hem de sortir a defensar-ho per tots nosaltres. I la manera més potent de defensar-nos, perquè ens hi va l'essència de la nostra convivència, és amb l'arma més preuada que hi ha en democràcia: el vot", ha considerat. "Aquella gent que té un sentit democràtic s'ha de rebel·lar davant dels qui posen querelles", ha insistit.

"Proposem el canvi que anhela la gent, el canvi que farà justícia, que ens oferirà llibertat a tots, el canvi que ens permetrà pagar les pensions de la gent més gran, el canvi que ens garantirà les infraestructures que ens regategen", ha apuntat. "Hem decidit deixar d'estar a les seves mans per posar el futur dels nostres fills i néts a les nostres mans", ha resumit.

Castellà reivindica l'herència de Junts pel Sí

Un dels portaveus de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha apuntat que falten vuit dies "per fer el primer pas cap a la independència". "Hem estat cent anys que el catalanisme ha volgut concertar amb l'Estat, però ara hem dit prou", ha considerat el diputat de Junts pel Sí, que ha elogiat els "riscos" que ha pres Mas en tot aquest procés. "El 9-N vam sortir tots junts a votar perquè va entendre el clam d'un poble. I el dia 27-S vam deixar de banda els interessos de part. El somni va ser possible i ara és una realitat", ha considerat.

"El camí serà complicat, però la primera batalla és el 20-D. I alguns hem decidit que havíem d'anar junts. CDC podria haver decidit anar amb les seves pròpies sigles. I Demòcrates de Catalunya hauria pogut decidir centrar-se en les municipals del 2019. Però al final vam decidir fer pinya. L'herència de Junts pel Sí està a Democràcia i Llibertat", ha considerat. "Hem de fer un país ric que rebutgi la riquesa que s'obté a costa del patiment. Volem ser un país ric però equitatiu, amb una educació excel·lent. L'escola concertada no està en risc", ha apuntat.

Castellà ha assenyalat que l'acord amb la CUP "no serà a costa del model", i és en aquest sentit que cal emmarcar aquest discurs de defensa de l'escola concertada. "Volem ciutadans exigents amb els seus drets perquè estan contents de complir amb els seus deures", ha apuntat el dirigent de Demòcrates de Catalunya. "El mes de febrer veurem que hi ha un Govern, un Parlament que legisla cap a l'estat català i amb Mas al capdavant", ha indicat.

Escobar apel·la a 'Star Wars'

El cap de llista de Democràcia i Llibertat al Senat, Miquel Àngel Escobar, que també és dirigent de la UGT. Escobar ha apuntat que aquesta candidatura està marcada per la "transversalitat" i per "fer les coses bé". "Aquestes eleccions van de no deixar la feina mitges. Correm un risc: que el resultat electoral que enviem no s'assembli al 9-N, a les municipals i al 27-S", ha considerat el candidat al Senat per Barcelona.

"Encara tenim feina per fer a l'Estrella de la Mort", ha apuntat Escobar sobre Madrid, referint-se a l'emblema de les forces del mal a la saga 'Star Wars', que la setmana que ve torna als cinemes. "No sé si tu ets en Luke Skywalker, Quico, però queda clar que ens acompanya la força", ha assenyalat el cap de llista al Senat, que ha apuntat que un estat independent és capaç de millorar l'estat del benestar a Catalunya.

"Ens importa el quan, el com, el perquè i sobretot el qui", ha apuntat Escobar en referència a Mas, a qui, segons ell, "tenen por a Madrid" perquè "representa la centralitat i la voluntat de pacte sobre les quals s'ha construït sempre aquest país". "El 20-D tenim un altre partit. No és la final de la Champions, però és la semifinal. Hem de fer aquest esforç", ha resumit el cap de llista de Democràcia i Llibertat al Senat. "Aquesta candidatura és l'única garantia que el procés no s'atura i que Mas segueixi liderant aquest projecte", ha afegit.

Metàfores futbolístiques

Carme Sayós, número nou de Democràcia i Llibertat per Barcelona, ha fet un discurs basat en metàfores futbolístiques per explicar la importància de les eleccions del 20-D. "Aquests comicis determinaran quants jugadors tenim per jugar el partit pel qual ens vam classificar el passat 27-S", ha assegurat. "Al davant hi tenim un equip contrari format pel PP, el PSOE, Ciutadans i Podem. Sempre juguen al contraatac", ha considerat Sayós. "Un partit durant noranta minuts, i si corres molt et canses i no acabes el partit. A banda, fan moltes faltes", ha apuntat la candidata. "El nostre equip juga fent pinya, amb paciència i serenitat", ha indicat Sayós, que ha resumit que Democràcia i Llibertat anirà a Madrid a jugar el partit "amb pit i collons".

Negociar "de tu a tu" la independència

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat l'alcaldessa de la capital d'Osona, Anna Erra, que ha apuntat que "la millor política social que es pot fer és tenir un estat propi". "Ens cal un govern fort a Catalunya presidit per Mas i una bona representació a Madrid per negociar de tu a tu amb l'Estat la nostra independència", ha considerat Erra, que és alcaldessa des de les eleccions municipals del mes de maig.

Eduardo Reyes i un calendari d'advent

Eduardo Reyes, diputat independent de Junts pel Sí i president de Súmate, ha assistit al míting central de Democràcia i Llibertat. La coalició sobiranista ha repartit entre els assistents un calendari d'advent amb tots els dies de la campanya electoral i, a cada casella, hi ha un consell per obtenir la victòria als comicis.

stats