Política 18/12/2015

Mas reclama a tots els votants de Junts pel Sí i la CUP que participin el 20-D per preservar el llegat del 9-N

El president en funcions, en l'acte final de campanya de Democràcia i Llibertat, demana "barrar el pas" a una coalició entre PP i Ciutadans

Oriol March
4 min
Artur Mas i Francesc Homs, en l'acte final de campanya de Junts pel Sí / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha reclamat aquest divendres al vespre en el míting final de Democràcia i Llibertat a Barcelona que tots els votants de Junts pel Sí i la CUP s'acostin a les urnes el 20-D per tal de preservar el llegat del 9-N. "Ho han de fer per preservar l'anhel de llibertat i la Catalunya de Prat de la Riba i de Macià", ha assenyalat. Mas també ha demanat "barrar el pas" a una coalició entre PP i Ciutadans. "Si vosaltres no hi aneu, els altres hi seran", ha indicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Convergència s'ha encarregat de donar la benvinguda a Barcelona als assistents. "És l'única capital que coneixem i reconeixem els catalans", ha apuntat Mas, que s'ha referit a Enric Prat de la Riba i a Francesc Macià durant el seu discurs. "Un representa la Catalunya culta i ordenada, i l'altre, el gran anhel de llibertat. El que està fent Catalunya combina les dues vessants", ha apuntat Mas.

"Estem en aquest moment en què tenim la responsabilitat històrica de construir un país cívic, culte, just i lliure", ha afegit el president en funcions. Mas ha evocat el 9-N, que es va produir "contra pronòstic". "2,3 milions de persones, encarant-se a un Estat que ho volia enfonsar, s'hi van enfrontar i van enderrocar els murs de la por que ens havien tenallat durant dècades", ha insistit el líder de CDC. "Amb aquella actitud es van posar les llavors de la llibertat", ha apuntat.

"Em sento molt orgullós de Junts pel Sí. Va ser l'operació política més forta i més potent que s'ha fet en aquest país, i també la que més ha temut l'Estat. El sentit de la unitat es recuperarà en els moments que haurem d'afrontar en els propers mesos i els propers anys", ha indicat, evocant la cita de John Fitzgerald Kennedy sobre què podien fer els nord-americans per la seva nació. "En la història del món, només poques nacions han pogut tenir el rol de defensar la llibertat en l'hora del seu màxim perill", ha indicat citant l'expresident dels Estats Units. "No es tracta de plantejar-ho. Es tracta d'assumir-ho, de fer-nos-ho nostre. I per això tenim aquesta responsabilitat", ha apuntat.

Homs demana votar "per Catalunya"

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles, Francesc Homs, ha fet una crida a votar "per Catalunya". "No amaguem les sigles. Hem buscat sumes i unitat per compartir el projecte", ha assenyalat Homs. "Nosaltres no demanem a la gent que canviï la seva ideologia", ha apuntat, situant com a exemple Miquel Àngel Escobar, dirigent de la UGT i cap de llista al Senat. "A diferència de Carme Chacón, no ha anat a Miami quatre anys. Ha estat a peu de carrer", ha insistit.

De Gispert, contra Duran

L'expresidenta del Parlament i una de les dirigents de Demòcrates de Catalunya, Núria de Gispert, ha pujat al faristol enmig de molts aplaudiments. "Un dels objectius és que en Duran no tregui cap diputat!", ha exclamat, provocant que bona part dels assistents s'aixequessin per aplaudir. L'exdirigent històrica d'Unió ha carregat contra la pregunta feta a la consulta interna d'Unió i ha apostat per la independència. Posteriorment, ha afegit que Francesc Homs "dorm més tranquil" des que ja no comparteix federació amb Unió. "Democràcia i Llibertat és la fórmula que més s'assembla a Junts pel Sí. El 20-D, la llista serà un èxit", ha vaticinat de Gispert, que ha demanat a Carme Chacón que s'emporti el Senat a Miami.

Intervencions territorials

Antoni Postius, candidat al Congrés dels Diputats per Lleida, ha garantit que "aquest diumenge" els catalans "no fallaran ni al procés ni al president". "Tenim molt clar que ara hem de revalidar el compromís amb el procés i amb Mas", ha assegurat el cap de files de CDC a l'ajuntament de Lleida, que ha fet una crida a deixar "fora de joc" el que ha anomenat "tropa" formada per Carme Chacón i Albert Rivera.

Jordi Xuclà, cap de llista per Girona, ha assegurat que Democràcia i Llibertat "guanyarà" les eleccions. "Ens convé l'estat propi, la sobirania i la independència. Hem treballat molt per fer veure que els demòcrates aprofitem cada oportunitat per explicar a les urnes la nostra voluntat política", ha apuntat Xuclà. "Posats a triar, volem reforçar aquells que han tingut l'ambició de fer un 9-N ben fet i d'haver convertit el 27-S en un plebiscit", ha indicat. Tant el candidat gironí com el lleidatà s'han referit a la frase d'Ada Colau segons la qual situava Madrid com a una ciutat que podria "tornar a ser capital" de Catalunya.

Ferran Bel, candidat per Tarragona, ha assenyalat que ha estat una "campanya dura" per la manca de suport mediàtic. "A vegades ens han exclòs", ha apuntat Bel, alcalde de Tortosa, que ha considerat que Podem vol "substituir" el PSOE mentre que Ciutadans vol fer el mateix amb el PP. "Són les eleccions espanyoles més importants per al nostre país", ha considerat el cap de llista tarragoní.

"Som la llista del president"

L'encarregada d'obrir el míting final ha estat Mayte Rivero, candidata al Senat per Lleida. "Vivim en uns temps en què el contracte polític de l'estat de les autonomies ha quedat liquidat per incompliment de part", ha considerat Rivero. "Ja hem entès quina situació política tenim a Espanya. Durant molts anys hem anat a carregar-nos de raons davant d'un Estat que ens ha menystingut sistemàticament", ha afegit la candidata lleidatana. "Podeu estar cansats, decebuts i empipats. Però jo he vist com l'Estat trontollava. Ho farem bé perquè som la llista del president", ha apuntat.

stats