Política 15/04/2013

Mas rebrà la cúpula de l'Associació de Municipis per la Independència al Palau de la Generalitat

L'AMI ha celebrat aquest dilluns la seva comissió executiva i ha aprovat que els pobles que en formin part paguin els impostos a la Generalitat

Ara / Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, es reunirà aquest dimarts amb la cúpula de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). L'associació que presideix Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, desembarcarà demà a Palau amb una nodrida representació formada pels vicepresidents de l'AMI, que són els alcaldes de Balaguer, Montblanc, Olot i Tortosa: Josep Maria Roigé, Pep Andreu, Josep M. Corominas i Ferran Bel, respectivament. També hi assistiran l'alcalde d'Arenys de Munt i secretari de l'AMI, Josep Manel Ximenis; l'alcalde de Port de la Selva i tresorer de l'associació, Josep M. Cervera, i els alcaldes de Ripoll i de Solsona, Jordi Munell i David Rodríguez, respectivament, que són vocals de l'AMI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A favor de la declaració unilateral

"L'AMI veu possible i recolzarà clarament una declaració unilateral d'independència si s'han esgotat totes les vies". Són paraules del president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ha sigut contundent a l'hora de respondre quin seria el posicionament de l'associació davant una hipotètica declaració unilateral d'independència. L'executiva de l'AMI ha aprovat que els municipis que la integren paguin els seus impostos a la Generalitat i no a Espanya.

El president de l'AMI ha supeditat, però, aquesta declaració al fet que no es pugui realitzar de cap de les maneres una consulta sobre la independència de Catalunya. Si l'Estat prohibeix aquest referèndum, Vila d'Abadal veu possible que la independència es declari de manera unilateral. "Faríem les accions necessàries per donar-hi suport", ha assegurat.

Aquest posicionament dista de l'expressat diumenge passat pel president del Govern, Artur Mas, que va titllar de "poc democràtica" l'opció d'una declaració unilateral d'independència. L'aposta de Mas passa per convèncer els catalans i construir una gran majoria favorable al procés de transició nacional.

L'aposta de l'AMI per la declaració unilateral tampoc va en la línia d'allò expressat aquest mateix dilluns pel conseller de Justícia, Germà Gordó, que ha declarat que la consulta només serà possible si hi ha un acord amb el govern estatal. Si no es produeix aquest acord amb l'Estat, Gordó no veu la manera de celebrar la consulta i ha fet referència als mecanismes que l'Estat pot aplicar, com ara portar al Tribunal Constitucional la llei catalana que regularà les consultes o bé recórrer la mateixa convocatòria.

Vila d'Abadal ha manifestat que l'AMI està al costat del Govern des que lidera el procés cap a la independència i que "ajudarà en el que toqui". Per l'Associació de Municipis per a la Independència, primer cal negociar amb l'Estat perquè autoritzi la consulta. Ara bé, també ha avançat que si Madrid s'hi nega caldrà "veure altres opcions". "La primera voluntat és que Espanya ho autoritzi i farem pressió des del govern municipal perquè així sigui", ha manifestat.

stats