Política 31/07/2015

Mas acusa Rajoy de no haver "mogut ni un dit" i llançar "amenaces"

El president diu que Catalunya Sí que es Pot són "aliats" pel dret a decidir però "no tant per l'estat propi" i reivindica que ja s'ha superat la primera fase

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, a Sant Esteve de Palautordera / ACN

Sant Esteve de PalautorderaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha contestat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que estava "advertit" que si no es podia fer el referèndum es farien unes eleccions en clau plebiscitària i l'ha acusat de "no haver mogut ni un dit". "En lloc de reaccionar i seure a dialogar, només hem rebut amenaces, querelles i fiscalies", ha assegurat en el marc de l'Escola d'Estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha contestat així a les paraules de Rajoy, que aquest divendres ha dit que el procés català era el principal "risc" per a l'Estat i ha reiterat que "no hi haurà independència". Mas ha advertit que potser no el van creure fa un any i van decidir no fer res i que, per tant, no poden dir que les eleccions del 27-S són una invenció. En aquest sentit, ha acusat el govern espanyol de "ni tan sols seure a parlar" i ha lamentat que durant tot el procés "no han sabut seure a taula per escoltar un clam democràtic".

Ha recordat també que en aquell moment va entregar un document al president amb 23 punts, cap dels quals estava relacionat amb el dret a decidir o la independència, i l'ha acusat d'haver-ne complert "només un i mig".

Sobre coalicions com Catalunya Sí que es Pot, ha dit que són "aliats" pel dret a decidir "però per l'estat propi no ho són tant", i ha afegit que el 27-S la pregunta és si s'aposta o no per aquest estat i ja suposa l'exercici del dret a decidir. A més, ha afirmat que els vots que vagin a aquesta coalició no se sap com es comptaran, si al 'sí' o al 'no', i ha reivindicat que el 'sí' clar a la independència de Catalunya és optar per la llista Junts pel Sí. Ha defensat també que la defensa de la justícia social "no és patrimoni de Catalunya Sí que es Pot".

També s'ha referit a la CUP, tot i que sense mencionar-los, i els ha acusat "d'escaquejar-se" i no fer pinya amb la llista unitària. Davant d'un públic jove, ha alertat que aquesta formació s'adreçarà especialment a ells i els ha demanat que recordin que "en el moment que calia unitat hi ha hagut qui hi ha hagut" mentre que altres han optat per la "comoditat".

"Al més aviat possible"

Davant la pregunta d'un dels assistents sobre els terminis per aconseguir l'estat propi, el president ha dit que serà "al més aviat possible", però ha fet una crida a "no atabalar-se" amb aquesta qüestió perquè "el problema no són els mesos sinó si s'aconsegueix o no l'objectiu". Mas ha recordat que en el preacord del full de ruta es parlava de 18 mesos i que ara s'haurà de concretar en el programa electoral de Junts pel Sí.

stats