PLE DEL PARLAMENT
Política 30/11/2011

Mas: "Des del primer dia posarem a Rajoy el pacte fiscal damunt la taula"

El president de la Generalitat assegura que el nou finançament és inajornable. ERC i PP exigeixen al Govern que triï un company per garantir l'estabilitat

S. González / O. March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat al ple del Parlament que “des del primer dia que es constitueixi el govern espanyol” CiU posarà sobre la taula el pacte fiscal. Mas ha subratllat que el “país no es pot permetre ajornar” aquesta reivindicació i no té cap pla per posposar-la, tot i que ha advertit de la dificultat d’exposar-lo amb un govern del PP amb majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que el president ha donat a entendre que la qüestió la plantejarà CiU des del mateix debat d’investidura de Rajoy, dilluns, en un acte de presentació de diputats i senadors electes de CiU a les quatre columnes de Puig i Cadafalch, el cap de files de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, va presentar les vuit mesures principals amb què encararia l'inici de la legislatura, i cap d'elles feia referència a la consecució del pacte fiscal. Duran també va voler deixar clar que preferia esperar a veure com respirava el futur govern de Mariano Rajoy pel que fa a la proposta de nou model de finançament.

La portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, ha recordat al Govern que es troba en una cruïlla que l’obliga a triar entre un partit “radicalment contrari a la transició nacional” o bé “plantar-se per fer pinya amb el país”. De fet, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, també ha advertit a Mas que ha de triar company i que els populars són els que poden garantir “l’estabilitat” de l’executiu per sortir de la crisi.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha recordat al president de la Generalitat que “no ha fet res per complir el programa de mínims que va sortir de la cimera anticrisi” mentre que el líder ecosocialista, Joan Herrera, ha demanat a Mas que lideri un debat monogràfic sobre el model de l’estat del benestar. “Volem saber quins són els seus límits. Vostès ho fien tot a les retallades i nosaltres volem redistribuir”, ha etzibat Herrera.

stats