78è ANIVERSARI DE LA MORT DE MACIÀ
Política 25/12/2011

Mas, sobre el discurs del rei: "És un bon camí no amagar el cap sota l'ala"

Oriol Junqueras ha ironitzat que el discurs va tenir "un cert contingut republicà, perquè afirma que tothom és igual davant la llei"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl president del Govern, Artur Mas, ha opinat durant els actes d'homenatge a Francesc Macià sobre el discurs de Nadal del rei Joan Carles, malgrat reconèixer que no el va poder sentir. Tot i això, pel que ha llegit als diaris, celebra que és "un bon camí no amagar el cap sota l'ala". D'aquesta manera, Mas veu com un fet positiu que en un moment de dificultats el monarca "encari els problemes de les institucions". En la mateixa línia, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha valorat "positivament" el discurs perquè va mostrar "preocupació per la xifra d'aturats" i va subratllar que "el rigor, la seriositat i l'exemplaritat regeixen la conducta de la majoria de persones que treballen per a l'administració".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El to més crític dins el seu partit l'ha posat el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, que ha lamentat que en l'actual "dinàmica homogeneïtzadora" no fes "cap menció a les diferències de l'Estat". Igualment, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha ironitzat que el discurs va tenir "un cert contingut republicà, perquè afirma que tothom és igual davant la llei", i ha defensat que a ells, com a republicans, els agradaria que "això fos sempre". Finalment, el secretari general de Solidaritat Catalana, Uriel Bertran, creu que el rei Joan Carles va pronunciar "un reguitzell de tòpics" i que "sempre diu el mateix". "La monarquia i la Constitució són estructures que prohibeixen el dret de decidir, però per sobre seu hi ha la legalitat internacional, que és el que importa i ens permet exercir l'autodeterminació", ha defensat Bertran.

Aquestes declaracions han tingut lloc al cementiri de Montjuïc, davant de la tomba de Macià. I s'ha donat el cas que, mentre Mas no ha tingut cap problema –com és habitual en aquestes ocasions– en fer la valoració en castellà per als mitjans estatals després de fer-la en català, Oriol Pujol sí que s'ha negat a fer la traducció.

També s'ha unit a les crítiques, des d'un altre escenari, la diputada d'ICV-EUiA Laia Ortiz. “Ha parlat molt de la igualtat de tots els espanyols davant de la llei oblidant-se dels privilegis de la Corona Reial com la immunitat o la manca de transparència dels seus comptes”, ha lamentat la dirigent ecosocialista a través d'un comunicat, qui ha afegit que “si bé és cert que totes les conductes censurables han de ser sancionades, és igual de cert que si la Corona coneixia els assumptes d’Urdangarín el que hauria estat desitjable és denunciar-los fa temps”. En la mateixa línia, ha suggerit al rei que “en ares de la transparència” i com a “comportament exemplar” doni a conèixer els comptes de la corona.

stats