PLE DEL PARLAMENT
Política 11/06/2014

Mas, sobre el debat monarquia-república a Espanya: "S'han de guanyar el dret a decidir, com a Catalunya"

El president de la Generalitat, Artur Mas, sobre Felip: "Per què hem de tornar a fer un acte de confiança a cegues tenint l'experiència que tenim?"

Oriol March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimecres que els ciutadans espanyols "s'han de guanyar el seu dret a decidir" sobre el model d'Estat, és a dir, sobre si Espanya ha de ser una monarquia o una república. "No els l'hem de donar perquè els caigui del cel", ha indicat Mas en resposta a David Fernández, diputat de la CUP, durant la sessió de control al Parlament, en què ha assenyalat que el dret a decidir es guanya a través de la mobilització al carrer i a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara tenim el 9-N. Encara no sabem les majories. Imaginem que hi ha una majoria cap a fer un estat. Quin sentit té opinar sobre l'estat espanyol i com s'organitza?", ha apuntat en resposta a Joan Mena, d'ICV-EUiA. Mena ha acusat el president d'inhibir-se en aquest debat. "Jo no vull un president que defensi el dret a decidir a temps parcial", ha afegit el portaveu adjunt dels ecosocialistes al Parlament. Mas li ha respòs que ni als programes electorals d'ICV ni als d'Izquierda Unida apareix constituir la república com a sistema d'Estat.

En resposta a la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, Mas s'ha preguntat "per què cal fer un acte de confiança a cegues etnint l'experiència que tenim", en referència als compromisos "no correspostos" amb l'Estat. "La llavor del trencament d'Espanya l'han posat vostès", ha apuntat el president dirigint-se al PP.

"Les dues principals forces polítiques espanyoles defensen la monarquia", ha indicat Mas en resposta a Lluís Salvador, portaveu adjunt d'ERC al Parlament, que avui ha estat l'encarregat dels republicans de fer la pregunta al president.

El "showman" Rivera

Posteriorment, Mas ha tingut un intercanvi irònic amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, a qui ha titllat de "showman". "Ensenyi la fotocòpia, que les càmeres l'agafin bé", ha apuntat després que Rivera l'hagi acusat de fer "llistes de bons i dolents" per, presumptament, espiar els Mossos d'Esquadra que no combreguen amb el procés sobiranista.

stats