CONFERÈNCIA DEL PRESIDENT
Política 25/11/2014

Què avancen els diaris que proposarà Mas aquest vespre?

Els mitjans pronostiquen que el president català proposarà pactar una llista sense sigles de partits però sense detallar encara la data de les eleccions

Ara
4 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat treballant en solitari aquests últims dies en la seva conferència sobre el nou full de ruta sobiranista després del 9-N. De fet, segons ha explicat el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida a 'El matí de Catalunya Ràdio', aquest matí encara estava rematant el text. Poques persones en saben el contingut exacte, però això no impedeix que la majoria de mitjans n'estiguin avançant aquests dies alguns dels punts. I, de fet, en bona mesura coincideixen en els plantejaments, com en el fet que la data de les eleccions encara haurà d'esperar. Què pronostiquen els diaris que dirà aquest dimarts al vespre Mas?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ARA: Partits en hibernació

L'ARA, en una peça titulada "Mas farà avui una proposta personal suprapartidista", explica que les bases de la proposta seran "unitat, partits en hibernació i independència". Seria un full de ruta no exposat prèviament ni a CiU ni al Govern i que vincularia la convocatòria d'eleccions a una "llista de país", sobretot amb ERC i societat civil. Tot i això, el diari ja va explicar més extensament la proposta en un article el diumenge, en què avançava que, segons les diverses fonts consultades, el salt qualitatiu serà explicitar la independència com a horitzó, sense recórrer a eufemismes que difuminin el concepte. "Les eleccions només les convocarà si els partits sobiranistes les transformen en una mena de plebiscit. Abans del 9-N, Mas era estricte a l'hora d'establir-ne les condicions: llista unitària –almenys amb suport de CDC i ERC–, un únic punt al programa –estat independent– i eleccions el primer trimestre del 2015. Enfortit després de l'èxit del 9-N, ha deixat de ser tan taxatiu, però les converses per definir el format de les plebiscitàries seran intenses", exposa, i afegeix: "El seu desideràtum passa per configurar una candidatura transversal, amb ell al capdavant, en què s'aparquin les sigles tradicionals i se cedeixi protagonisme a noms de prestigi de la societat civil". El dubte rau en si el suport d'ERC serà imprescindible per convocar eleccions.

'La Vanguardia': Govern de transició nacional posterior

Així mateix, 'La Vanguardia' publica l'article "Mas planteja als partits un pas enrere a favor de la "llista de país", en què detalla que el text de la conferència es va començar a escriure divendres i que no inclourà terminis ni calendari dels propers passos, però sí que proposarà una llista unitària de partidaris de l'estat català, que els partits facin un pas enrere i que personalitats de "de reconegut prestigi assumeixin el protagonisme". "Les dinàmiques dels partits no se superen forjant una llista que acabi sent una sopa de lletres", vaticina, així com insisteix que el president català reclamarà "un acte de generositat política per aconseguir la majoria absoluta que permeti la formació d'un Govern de transició nacional".

'El Periódico': Una DUI en sis mesos

Al seu torn, 'El Periódico' titula que "Mas fixa el seu pla independentista després del 9-N al marge dels partits" i exposa que "tot apunta que [el president] defensarà la conveniència, atès que l'Estat rebutja el referèndum, d'articular una llista electoral sense sigles de partits amb el compromís de traçar el camí cap a la independència –la "llibertat"– en un procés gradual, és a dir, amb una sèrie d'etapes abans de proclamar la secessió". Citant fonts de CDC, veu "improbable" que s'anunciïn dates concretes d'eleccions i, referint-se als informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), avança que el nou Parlament, si s'imposen les forces independentistes, proclamaria la voluntat d'obrir el camí cap a la independència i, si l'Estat no la vol negociar, aquesta es proclamaria unilateralment –el CATN proposa fer-ho en sis mesos–. També posa en dubte que finalment es convoquin eleccions si no hi ha llista unitària.

'El Punt Avui': Possible nova ronda de reunions

Per la seva banda, 'El Punt Avui', en la peça "Unitat per davant de sigles", situa com a bases de la proposta de Mas "unitat sobiranista, superar l'esquema tradicional dels partits i la consulta definitiva sobre la independència". Segons explica, el president català pretén "bastir una possible candidatura electoral, més enllà de les sigles dels partits, amb la incorporació de personalitats destacades de la societat civil", malgrat que a la conferència "no es preveu que anunciï cap data sobre les plebiscitàries, perquè encara ho ha de consultar amb la resta de formacions, i l'anunci, en tot cas, el faria en un àmbit més institucional". Posa sobre la taula la possibilitat que, en el ple de dimecres, comenci una nova ronda de reunions amb els partits favorables al dret a decidir per captar la recepció de la proposta.

'El País': Independents d'esquerres i de dretes

Finalment, 'El País' destaca a "Mas busca independents per diluir les sigles de CiU de la seva llista electoral" que el president català "ha demanat a alguns dels seus col·laboradors que l'ajudin a reclutar independents per a una llista en què les sigles del seu partit, Convergència, quedaran diluïdes després dels escàndols de corrupció que els han afectat", si pot ser, incloent ERC a la candidatura. La recerca seria entre el centre dreta i el centre esquerra –en aquest cas, a través de la plataforma 'Volem - Sobiranistes d'esquerres'–. Com altres mitjans, el rotatiu espanyol creu que Mas no posarà data a les eleccions, però sí les bases amb què anar-hi.

stats