PLA DE GOVERN
Política 11/06/2013

Mas es fixa 77 objectius generals i 355 mesures concretes en el pla de Govern 2013-2016

El president de la Generalitat divideix en set l'acció legislativa i pretén centrar-se en la recuperació econòmica, la creació d'ocupació i el camí cap a la consulta

O. March / R. Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha traçat aquest dimarts al migdia el pla de Govern 2013-2016, que es divideix en set grans àmbits, 77 objectius generals i 355 mesures concretes planificades per als propers tres anys. Mas ha fet un repàs de la situació econòmica i ha volgut insistir en què la lluita per la recuperació "s'està duent a terme en unes condicions més dures que mai", en referència a la "invasió competencial" i a la cruesa de la crisi a la zona euro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pla de Govern es divideix en set grans àmbits, que són aquests:

1. Recuperació econòmica i creació d'ocupació

És el gran maldecap del Govern, que fins ara no ha estat capaç d'aturar la sagnia de l'atur al mateix temps que malda per reconduir la situació del dèficit públic. Segons la documentació facilitada a la premsa, Mas considera que una de les "accions principals" és l'impuls de l'acord estratègic amb patronals i sindicats, al mateix temps que vol centrar-se en la reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i en l'impuls d'un "nou marc català de relacions laborals".

2. Cohesió social i serveis d'interès públic

El Govern "pretén garantir la prestació de les polítiques socials vinculades a l'estat del benestar" com a instrument per "mantenir i refoçar la cohesió social". Mas ha assegurat que les retallades pressupostàries ha fet que se li "trenqués la cara" a l'executiu, però al mateix temps ha demanat prioritzar la reducció de la despesa. "I això que té molt cost polític", ha admès el president.

3. Dret a decidir i transició nacional

En aquest punt, la documentació facilitada parla tant d'aconseguir consens a Catalunya com de construir els marcs legals per fer la consulta. També insisteix en la creació d'estructures d'estat, entre les quals l'administració tributària catalana, l'impuls d'un banc públic, una administració de justícia pròpia i l'impuls de la llei de funció pública catalana.

4. Sostenibilitat i estabilitat de les finances públiques

"Avançar en el compliment del principi d'estabilitat pressupostària sens perjudici de dur a terme les actuacions necessàries per a un repartiment just del dèfciti i sol·licitar a la Unió Europea i a l'estat espanyol un repartiment equitatiu dels ajustos d'acord amb el repartiment dels esforços competencials". Aquest és el resum de la voluntat de Mas en aquest aspecte. A més, el president vol "garantir" la "progressivitat" de les retallades, tal i com s'explica al pacte amb ERC.

5. Agilitat i transparència de l'administració

Durant la primera legislatura com a president, Mas va impulsar tres lleis òmnibus. En aquesta segona legislatura, CiU pretén seguir "agilitzant" l'administració i establir la finestreta única empresarial.

6. Desenvolupament sostenible i cohesió territorial

Les principals demandes són exigir el compliment de l'agenda catalana del corredor ferroviari del Mediterrani, potenciar l'eix portuari Barcelona-Tarragona de l'aeroport del Prat perquè esdevingui un hub aeroportuari.

7. Projecció exterior de Catalunya

Mas es proposa dotar el sistema cultural català de l'estructura pròpia d'un estat, aplicar una política lingüística "que mantingui la vertebració del país", consolidar la "projecció exterior" i "impulsar" la participació de Catalunya als organismes internacionals.

stats