DESPRÉS DEL 9-N
Política 14/01/2015

27 de setembre: eleccions plebiscitàries amb full de ruta compartit i llistes separades

Mas anuncia una entesa global amb ERC i les entitats per construir estructures d'estat fins que arribi la data dels futurs comicis. El president deixa "oberta" l'entrada dels republicans al Govern

Oriol March / Laia Vicens
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimecres la data de les eleccions / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimecres al vespre la convocatòria d'eleccions anticipades per al proper 27 de setembre. La data de les eleccions forma part d'un acord global que inclou llistes separades i un full de ruta "compartit" entre els partits sobiranistes. "Això ja s'està pactant i està molt avançat", ha indicat el líder de CiU. "Aquest full de ruta s'incorporarà als programes electorals", ha apuntat. La campanya electoral s'iniciarà la vigília de la Diada Nacional. El 27 de setembre coincideix amb el primer aniversari de la signatura del decret de convocatòria del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi haurà eleccions perquè la gent es pugui pronunciar i per seguir avançant en aquest projecte", ha indicat Mas, que ha insistit que l'objectiu és "guanyar" per "culminar amb èxit" el procés polític del país. L'acord també inclou "culminar estructures d'estat" i aprovar lleis com la de formació professional, la del Servei d'Ocupació de Catalunya, la de simplificació administrativa i la de l'administració electoral. Això vol dir que, si no hi ha llei electoral, "s'intenti separar el que és l'administració electoral de manera que es tinguin instruments propis de país per enfocar els propers comicis plebiscitaris".

Mas s'ha obert a l'entrada d'ERC al Govern i ha indicat que els republicans proposaran independents per tirar endavant estructures d'estat. Hi haurà converses immediates per continuar amb les converses per aprovar els pressupostos per al 2015. "S'ha parlat però no hi ha acord definitiu", ha apuntat.

"Aquests acords que hem subscrit per refer la unitat es prioritzaran en aquelles corporacions locals que surtin de les municipals", ha apuntat el president, en referència a possibles pactes posteriors a les eleccions municipals.

El paper d'Unió

Mas ha assegurat que ha parlat amb el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, per pactar el nou calendari del procés. "Tot està acordat", ha apuntat el president, que ha "esperat" que els democristians se sumin al full de ruta de cara a les properes eleccions. Abans de comparèixer, el líder de CiU també s'ha posat en contacte amb el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, i amb el coordinador general de CDC, Josep Rull.

"Disculpes" per la brega

Mas ha fet aquesta compareixença després de reunir-se durant quatre hores amb Oriol Junqueras i els representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). "Feliçment, es pot dir avui que tot això ha estat un malson i que en aquests moments tenim allò que era fonamental: s'ha refet el pacte d'unitat", ha indicat sobre la brega de les últimes setmanes, per la qual ha demanat disculpes.

Els "enemics"

El president també ha volgut insistir que el que més esperaven els "enemics" del procés era que no hi hagués acord entre els partits sobiranistes. "El pitjor que podia passar era el no-acord. Els nostres adversaris desitjaven que no hi hagués acord i que hi hagués un clima de confrontació permanent", ha apuntat Mas.

stats