ENTREVISTA
Política 16/12/2013

Mas, a l'Estat: "No podran evitar la consulta, llevat que prohibeixin les eleccions catalanes"

En una entrevista a TV3, el president de la Generalitat ha assenyalat que optarà pel doble sí al referèndum del 2014

Oriol March
3 min
Entrevista a Artur Mas a TV3 / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a TV3 que votarà sí a les dues preguntes de la consulta sobiranista convocada pel proper 9 de novembre de 2014 i que, per tant, és partidari que Catalunya tingui un estat i que aquest estat sigui independent. "Ara hem de posar el focus en poder votar", ha assenyalat el president, que ha valorat positivament l'acord "ampli i majoritari". "La interpretació que s'ha fet a fora és que els catalans, per primer cop a la vida, estem cridats a les urnes a votar el nostre futur", ha apuntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha considerat que ara l'important "no és com comptarem" els vots del referèndum, sinó "saber si votarem". El president no ha volgut fixar un mínim de participació ni un mètode de recompte, i ha fet una crida a què hi hagi molta participació per legitimar el referèndum. "L'important és si votarem amb opció que el nou Estat sigui negociat amb Espanya i a Europa com un estat independent", ha afegit el líder de CiU, que ha admès que "tindríem un problema" si a la consulta hi ha empat entre el sí i el no a les dues preguntes.

La resposta de Madrid

El president ha avançat que es reunirà en un "futur proper" amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per dialogar sobre la consulta sobiranista. "Intentaré fer esforços per fer-li entendre que ens hem de posar d'acord per poder votar", ha apuntat Mas, que s'obriria a una pregunta directa sobre la independència si aquest fos el requisit que Rajoy posés per autoritzar el referèndum.

"Rajoy va dir que no hi hauria ni negociació ni consulta. Aquesta és la resposta d'un demòcrata?", s'ha preguntat el líder de CiU. Mas ha assenyalat que, en cas que l'Estat faci una oferta, s'hauria d'incloure com a pregunta dins del referèndum. "A mi m'agradaria que hi fos, aquesta oferta, perquè indicaria que posen bé el termòmetre", ha afegit el president de la Generalitat. "El món no entén que diguin no a tot", ha dit.

El líder de CiU ha assenyalat que les institucions espanyoles "no podran evitar la consulta" perquè "un dia arribaran les eleccions catalanes" i allà els ciutadans es podran expressar sobre el futur del país. "A no ser que prohibeixin les eleccions, que seria un escàndol democràtic", ha sentenciat.

La resposta europea

"L'Europa de les llibertats castigarà els qui volen ser lliures? L'Europa de la democràcia deixarà fora els qui volen exercir la democràcia?", s'ha preguntat el president, que ha assegurat que els representants europeus que sostenen que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea (UE) sovint parlen "en noms d'estats".

Pel que fa a una candidatura unitària a les eleccions europees, Mas ha apuntat que ja ha parlat amb el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, per escatir la seva viabilitat.

Defensa de la reforma laboral

Mas ha defensat la reforma laboral del PP, que es va tirar endavant amb els vots de CiU, tot i que ha admès que "castiga més del que ajuda" a curt termini, l'ha definit com una "inversió" que pot permetre que les petites i mitjanes empreses contractin més treballadors en un futur.

Corrupció

El president ha assegurat que li fa "patir" que existeixi el cas Palau, de presumpte finançament irregular de CDC a través de l'entitat cultural quan estava presidida pel saquejador confés Fèlix Millet, i ha assegurat que hi ha un "problema històric" amb el finançament dels partits, "aquí i a tot arreu".

stats