Política 12/09/2014

Mas vol un 9-N amb "garanties" legals per evitar un efecte "bumerang"

El president insisteix, en una entrevista a RAC1, que "votarem segur, altra cosa és saber en quines condicions, perquè no depèn de nosaltres"

O. March / R. Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat aquest divendres en una entrevista a RAC1 que "votarem segur, altra cosa és saber en quines condicions perquè no depèn de nosaltres", i ha insistit que el 9-N ha de tenir "garanties democràtiques" per tal de legitimar la consulta a l'exterior. "El primer interessat perquè hi hagi urnes sóc jo", ha apuntat Mas, que ha indicat que el Tribunal Constitucional (TC) podria aixecar una eventual suspensió demanda pel govern espanyol al voltant del decret de convocatòria i de la llei de consultes catalana que s'aprovarà d'aquí a una setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara què? Ara endavant. Seguir el pla que tenim traçat. El pla no varia" ha indicat Mas sobre l'èxit de la V d'ahir dijous, que va congregar fins a 1,8 milions de persones als carrers de Barcelona. En tot cas, el president ha volgut ser molt prudent a l'hora de posar matisos a la celebració de la consulta. "La via i el camí és la consulta que tenim planificada. Hem de fer-ho bé. Si no ho hem bé, serà un bumerang sobre nostre. I això no ho vol ningú", ha indicat el líder de CiU, molt insistent en què no s'esquerdi la unitat.

El president ha evitat valorar les declaracions d'Oriol Junqueras, president d'ERC, que la setmana passada va apostar per la desobediència civil en cas que el Constitucional veti la consulta. Mas ha indicat que, si Catalunya opta pel doble sí, tindrà un "mandat polític" que haurà d'implementar. En tot cas, el president ha assenyalat que la consulta no és vinculant. "Implementar aquest mandat vol dir asseure's a parlar amb Madrid i amb Brussel·les", ha assenyalat.

Mas ha situat com a possibles problemes el fet que un ajuntament no vulgui col·laborar amb la consulta. El president ha citat l'ajuntament de Badalona, i també altres ciutats grans de Catalunya que no es mostren disposades a participar en el 9-N.

Sigui a través de la consulta del 9 de novembre o d'unes eleccions plebiscitàries, Mas ha remarcat que necessita "urgentment" la resposta de la gent sobre la independència. "No puc portar el país cap a un lloc concret abans de saber aquesta resposta", ha explicat. Mas ha assegurat estar disposat a fer "tot el que calgui perquè això surti bé". "No posem els interessos del nostre partit per davant dels interessos del nostre país", ha demanat. Ha instat a la resta de forces del dret a decidir a "compartir" aquesta responsabilitat. "No es poden donar tots els cops sobre el mateix ase", ha insistit.

stats