Política 07/07/2014

Mas lamenta que PP i PSOE es trobin per impedir el 9-N i els insta a iniciar un diàleg "entre iguals" amb Catalunya

El president de la Generalitat demana als grans partits espanyols que rectifiquin "des d'un esperit de consens i de consciència democràtica"

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat aquest dilluns que PP i PSOE es posin d'acord per "impedir que el poble de Catalunya pugui anar a votar" el 9 de novembre vinent. Precisament aquest cap de setmana el president espanyol, Mariano Rajoy, va estendre la mà al futur líder socialista per mantenir el consens contra la consulta sobiranista. "Imagineu que des d'un esperit de consens i de consciència democràtica hagués estat al revés. Que el president espanyol s'hagués adreçat al líder del PSOE per dir-li com junts, entre iguals, podem trobar una manera perquè el poble català s'expressi a les urnes", ha descrit en la cloenda de l'acte de commemoració del 10è aniversari del GTER. "Es tracta de fer alguna cosa junts per facilitar que, entre iguals, es puguin resoldre els conflictes que s'originen en qualsevol societat", ha indicat Mas. Això és el que, precisament, ha destacat com la principal aspiració política de Catalunya: "Poder parlar d'igual a igual amb l'Estat". Per això, ha lamentat que l'actitud dels dos principals partits espanyols sigui la d'oposició absoluta al procés democràtic iniciat per la societat catalana. El president de la Generalitat ha imaginat en veu alta que, en lloc de l'oferiment de Rajoy per continuar bloquejant la consulta, el president espanyol hagués proposat al líder del PSOE posar-se d'acord per permetre que els catalans poguessin "decidir el seu futur a les urnes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha agafat com a exemple les aportacions que ha fet el Grup de Treball Estable de Religions (GTER) durant els darrers 10 anys per enumerar algunes necessitats actuals del país. D'entrada, la "maduresa" que representa impulsar un projecte sense esperar que algú altre el faci per tu. La "pedagogia de l'acció" és important per entendre, segons el president, que cal posar en marxa les idees, "fer", i col·laborar amb la resta de la societat, "fer junts".

Per acabar, ha lloat la capacitat de "consens" que han tingut les diferents religions que han col·laborat en el marc del GTER. Irònicament ha explicat que si la convocatòria de la consulta estigués en mans d'aquest grup interreligiós "probablement s'haurien resolt moltes coses". Mas ha subratllat que els membres del GTER han demostrat "habilitats superiors" a les dels polítics a l'hora de posar-se d'acord en temes rellevants.

De fet, pel president del Govern, l'experiència de diàleg i col·laboració interreligiosa que suposa el GTER és "una bona contribució de Catalunya al conjunt de la humanitat". Una contribució "modesta" però digna d'un país "amant de la pau".

Mas ha presidit l'acte de commemoració del 10è aniversari del GTER, que s'ha fet aquest dilluns al Palau de la Generalitat. Durant aquests 10 anys el GTER ha servit com a punt de confluència de les diferents religions presents a Catalunya. Catòlics (Església Catòlica de Barcelona), jueus (Comunitat Israelita de Barcelona), musulmans (Consell Islàmic Cultural de Catalunya), protestants (Consell Evangèlic de Catalunya) i ortodoxos (Arxiprestat del Patriarcat de Sèrbia), formen el GTER en representació de les religions més "arrelades" a Catalunya. La resta de religions també són "benvingudes" a l'experiència del GTER i l'auditori del Palau de la Generalitat n'ha estat un exemple amb la presència aquest dilluns de desenes de representants religiosos.

stats