Política 09/12/2015

Mas avisa que una derrota de Democràcia i Llibertat donarà força als qui es volen "carregar" el procés

El president en funcions reivindica el "carril central" de sobiranisme i reclama "aprofitar" la cita electoral per reforçar el camí cap a l'estat propi

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant un míting a Vilanova i la Geltrú /ACN

Vilanova i la GeltrúEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha assegurat aquest dimecres en un míting de Democràcia i Llibertat a Vilanova i la Geltrú que una derrota de la coalició sobiranista a les urnes el 20-D donarà ales als qui volen "carregar-se" el procés. "Aquest cop hem de dir a tothom que s'ha d'anar a votar Democràcia i Llibertat. És el que fa més nosa. Som els que hem de sortir més reforçats d'aquestes eleccions. Si els poders identifiquen que el problema que tenen som nosaltres, aleshores la possibilitat que té el poble de Catalunya és reforçar allò que es vol carregar Madrid", ha indicat el líder de Convergència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Es quedaran amb un gran somriure [a l'Estat] si veuen que quan Catalunya té l'ocasió d'anar a votar, o no ho fa o bé opta pels partits que són els seus grans aliats. Són els que no volen parlar de dret a decidir. No podem perdre ni una sola ocasió que se'ns presenti d'ara fins que haguem assolit tots els nostres objectius nacionals", ha apuntat Mas, que ha demanat "reforçar" el "carril central del sobiranisme".

Davant d'un públic que no ha omplert l'Espai Toldrà de la capital del Garraf, el president en funcions ha demanat jugar "l'única carta" que tenen els catalans, que és "votar", per reforçar el procés a les urnes. "Si no fem això, perdrem l'única força que tenim", ha apuntat Mas, que ha indicat que l'Estat té la Fiscalia, el poder de recaptar els diners i el poder financer. "El vot només depèn de nosaltres, no depèn de Madrid", ha afegit.

"La llibertat de Catalunya es decidirà aquell dia que al país hi hagi més del 50% de persones que hi votin a favor. La partida es juga també a Madrid i a Brussel·les", ha reivindicat el president en funcions, que ha demanat al públic que sigui optimista sobre les negociacions amb la CUP. "L'Estat tornarà a posar cara de pomes agres quan ens en tornem a sortir", ha assenyalat. "Fins ara només hem pogut fer un país a mitges", ha resumit.

"Paternalistes" i "falangistes"

Carles Campuzano, número dos per Barcelona de Democràcia i Llibertat, ha carregat contra Ciutadans i contra Podem, els partits emergents que trencaran el bipartidisme la propera legislatura. "No us deixeu enganyar: els nous, quan parlen de Catalunya, són molt vells", ha apuntat el veterà diputat a Madrid. "Un [Albert Rivera] té un to falangista quan parla de nosaltres fora de Catalunya. L'altre [Pablo Iglesias], que té un to més amable, no és capaç de sortir d'aquell to paternalista amb el qual sovint els dirigents polítics espanyols parlen sobre Catalunya. Després, quan governen, se n'obliden", ha defensat.

Campuzano ha considerat que l'adversari més gran del sobiranisme en aquestes eleccions "som nosaltres mateixos". "Els altres sí que estan mobilitzats. Seria molt ingenu pensar que aquestes eleccions, si no les guanya el sobiranisme, no tindrà conseqüències", ha assenyalat. El número dos per Barcelona ha considerat que a Madrid estarien satisfets si no guanya la candidatura que integra el partit del president en funcions i ha advertit que les conseqüències d'una derrota "es començarien a notar des de la nit electoral". "La mobilització depèn de nosaltres", ha afegit.

"En aquestes eleccions estem obligats a donar suport a Mas", ha apuntat Campuzano, que ha considerat que l'Estat "té moltes ganes d'humiliar" el president en funcions. "És qui més se l'ha jugat", ha assenyalat el diputat a Madrid.

El Senat i la suspensió de l'autonomia

Sílvia Requena i Noemí Cuadra, candidates al Congrés i al Senat, respectivament, han pres la paraula just abans de Campuzano. Requena, representant de Demòcrates de Catalunya, ha reivindicat la "unitat" de la coalició, que segons ella "deixa de banda" els interessos de cada partit. Cuadra ha volgut posar de manifest la querella que va rebre Mas per la jornada de participació del 9-N i ha assenyalat que el dia que el president en funcions va anar a declarar es va sentir "més còmplice" d'ell que mai. "Haurem de fer molts vots de la nostra vida per aconseguir l'objectiu", ha apuntat.

Cuadra ha recordat que el Senat, on ella es presenta, és la cambra on s'aprovaria una hipotètica suspensió de l'autonomia, de manera que ha demanat que hi hagi el màxim de senadors catalans possible en aquest espai legislatiu.

Sense opció al diàleg

L'acte l'ha obert l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, que també és diputada de Junts pel Sí al Parlament. Lloveras ha recordat el míting multitudinari de la coalició sobiranista a la capital del Garraf el passat 15 de setembre durant la campanya prèvia al 27-S, i ha negat que existeixi "qualsevol capacitat de diàleg" amb l'Estat en el context actual. "Ja sabíem que el camí estaria ple de dificultats, no hem de caure en la trampa", ha indicat l'alcaldessa i diputada.

stats