CANVI DE CICLE
Política 13/01/2015

Mas farà balanç dels dos anys d'acord d'estabilitat amb ERC exhibint un alt grau de compliment

Posarà en valor el compromís de CiU enmig de les negociacions per celebrar eleccions i amb els pressupostos pendents d'aprovació

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en la roda de premsa posterior a la primera reunió del Govern del 2014, aquest dimarts / EFE

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, farà aquest dimarts el seu balanç dels dos anys de l'acord d'estabilitat amb ERC exhibint un alt grau de compliment del pacte. En concret, el Govern estima que s'han executat dos terços (67%) de les 89 actuacions específiques i mesurables consignades en aquest acord, incloent-hi el 9-N, amb un 22% en procés de desenvolupament i un 10% pendents d'iniciar-se. El president donarà valor al compromís de CiU enmig de les negociacions per celebrar eleccions plebiscitàries, però amb l'aprovació dels pressupostos encara pendent. Tot i que ERC ja va dir que no avalaria uns altres comptes autonòmics, CiU reclama que compleixi l'acord de legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mateix president va expressar en la carta que va enviar la setmana passada al líder d'ERC, Oriol Junqueras, que el balanç de l'acord de legislatura entre ambdues forces polítiques era "satisfactori" pel grau de compliment de les mesures pactades, incloent-hi el procés participatiu del 9 de novembre. Aquest és el missatge que s'espera que traslladi en la compareixença que farà davant els mitjans després de la primera reunió de l'any del consell executiu, roda de premsa que acostuma a celebrar per fer balanç de l'any anterior i projectar les seves expectatives pel que fa al següent.

En aquest cas, el balanç té més significat que altres anys per tres motius: perquè suposa l'equador de l'acord amb ERC, perquè es produeix en plenes negociacions amb els republicans per celebrar eleccions plebiscitàries aquest 2015 i també perquè encara queda pendent l'aprovació del projecte de pressupostos, que recupera la paga extra perduda pels funcionaris i la jornada i sou dels interins.

Ni CiU ni Mas volen donar per trencat l'acord amb ERC tot i que els republicans hagin dit que no pensen avalar uns nous pressupostos autonòmics. Pel que fa a les eleccions, el president va reunir dilluns la cúpula de CiU al Palau de la Generalitat a l'espera d'una trobada amb Junqueras, ANC, Òmnium Cultural i AMI que es preveu per dimecres. Els republicans asseguren que accepten la proposta d'una llista transversal encapçalada per Mas al marge de la seva candidatura, que no hauria de portar independents, però el president vol que l'acord es materialitzi en la mesa de negociació i no en declaracions a la premsa.

Pel que fa a la situació econòmica, Mas va destacar en el seu missatge de Cap d'Any que per primer cop des de fa set anys cada trimestre de l'any passat hi va haver creixement econòmic, i també per primer cop cada mes l'atur va baixar en relació amb el mateix mes de l'any anterior, així com el fet que es va crear ocupació i feina de "manera sostinguda". Constatant aquests "canvis en la bona direcció", el president confiava poder-los "confirmar i accentuar" durant el 2015, però alhora va avisar que la pobresa o el risc de caure-hi no ha disminuït, i que encara no hi ha feina per a tothom que vol treballar.

stats