PLE DEL PARLAMENT
Política 25/06/2014

Mas assegura que Catalunya només pot abaixar impostos si l'Estat li transfereix "tota la fiscalitat"

El president de la Generalitat, en la sessió de control al Parlament, troba "desproporcionat i sense control" el dèficit fiscal

Oriol March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat aquest dimecres durant la sessió de control al Parlament que Catalunya només pot abaixar impostos "si l'Estat li transfereix tota la fiscalitat", és a dir, si la Generalitat tingués ple poder de decisió i de control sobre els impostos que paguen els ciutadans catalans. Així ho ha apuntat Mas en resposta a la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que li ha demanat al líder de CiU que abaixi impostos en la línia de la reforma fiscal que ha emprès el govern espanyol aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una reforma que ha estat criticada per Mas. "Resulta que els acomiadats no pagaven, i ara pagaran, tot gràcies al PP", ha indicat el president, que ha dibuixat de la següent manera la reforma del PP: "Quan van arribar al poder, van apujar tots els impostos. Ara el que fa és abaixar una part dels que havia apujat anteriorment"."Què faran quan tinguin un estat independent i puguin ser victimistes?", s'ha preguntat anteriorment Sánchez-Camacho. El procés sobiranista, però, ha tingut una presència escassa en aquest ple. Només s'hi ha referit explíticament el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha definit Mas com "el millor candidat de la història d'ERC"."Jo no sóc candidat de ningú, sóc president de la Generalitat", li ha respòs el líder de CiU.

El dèficit fiscal

Ha estat la primera sessió de control després que es coneguessin les dades del dèficit fiscal del 2011, que es van elevar més enllà dels 15.000 milions d'euros. "No hem discutit mai la solidaritat entre territoris, però el dèficit fiscal és desporporcionat, per sempre i sense control. Això és el que fa mal", ha apuntat Mas. El president ha defensat que aquesta situació no es pot solucionar "de soca-rel", però ha considerat necessari que existeixi una "proporció" en les aportacions de cada territori i en els diners que rep.

Renda de ciutadania

Un dels xocs de la sessió de control l'han protagonitzat Mas i el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera. Herrera li ha demanat al president que es comprometés "amb la mateix urgència amb què es tramita la llei de consultes" amb la iniciativa legislativa popular (ILP) de la renda garantida de ciutadania. "Aquesta renda té un impacte econòmic i pressupostari immediat que pot ser molt gran. No podem parlar només d'un concepte. Hem de parlar dels diners que tenim disponibles. No pretendran aquesta renda com es va fer la llei de la dependència", ha apuntat el president.

stats