PLE DEL PARLAMENT
Política 21/01/2015

Mas, a ERC: "Aquest és el govern de transició nacional més potent des de la recuperació de la democràcia"

"Catalunya es pot pagar la construcció d'un nou estat", assegura en president durant la sessió de control al Parlament. La CUP assegura que els republicans "tenen una paciència de sant" amb CiU

O. March / R. Mateos
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant el ple del Parlament / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha tingut un agre intercanvi amb el diputat Quim Arrufat (CUP) en el transcurs de la sessió de control al Parlament. "No sé si volen defensar el procés sobiranista o donar canya al Govern", ha apuntat Mas després que Arrufat l'acusés de confondre el camí cap a la independència amb un "camí d'unitat perpètua entre CiU i ERC". "I ERC té una paciència de sants amb vostès", ha afegit el diputat de la CUP. Immediatament després, en resposta al líder de Ciutadans, Albert Rivera, el president ha considerat que Catalunya es pot "pagar" la construcció d'un nou estat. Rivera ha atacat el líder de CiU per "voler construir un estat paral·lel".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les estructures d'Estat se n'han fet des de fa molt temps. Algunes no s'havien fet mai que aquest Govern hi ha treballat com ningú", ha respost Mas a la CUP, que ha considerat que el Govern no ha treballat suficientment en aquest àmbit durant aquesta legislatura. "Ara té temps de refer el seu espai polític, que és el que buscava desesperadament", li ha retret Arrufat, a qui Mas ha dit que es podrien sumar al full de ruta sobiranista camí del 27-S. El president també ha volgut posar de manifest que l'acord entre ell i Junqueras va ser acomboiat per les entitats sobiranistes.

En resposta a Marta Rovira (ERC), que ha substituït Oriol Junqueras a l'hora de fer la pregunta al president, Mas ha argumentat que el govern actual és el "més potent" en matèria de transició nacional "des de la recuperació de la democràcia".

"Vostè menteix a tort i a dret"

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha acusat Mas d'"enganyar a tothom", tant en el marc del procés sobiranista com en l'escenari pressupostari, al mateix temps que li retreia al president la segona convocatòria anticipada d'eleccions. "Vostè avui ha fet un míting. Li ha sortit bé, però pot millorar", li ha respost irònicament Mas, que ha recordat que al seu discurs del debat de política general del 2013 ja va avisar que faria servir totes les vies "democràtiques" per seguir endavant amb el procés sobiranista.

"Unes eleccions no poden substituir un referèndum"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha volgut insistir que les eleccions plebiscitàries del proper 27 de setembre "no poden substituir un referèndum", Mas li ha respost que els socialistes "ho critiquen tot" sense "aportar cap solució". "El PSOE mai ens ha parlat de referèndum", ha indicat el president de la Generalitat. Iceta ha volgut insistir que, si Mas i Junqueras "volen fer una Constitució catalana en deu mesos, també es pot fer una llei electoral en sis mesos".

stats