Política 30/03/2012

Mas garanteix una actuació "bel·ligerant" contra el violents incloent la via penal i administrativa

El president de la Generalitat assegura que la vaga general no va paralitzar el país

Acn
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha garantit aquest divendres una actuació "bel·ligerant" contra els protagonistes dels actes violents que es van produir dijous durant la vaga general. Mas ha apuntat que la resposta del Govern inclourà la via penal i en darrer terme l'administrativa, és a dir, les multes. En roda de premsa, Mas ha deixat clar que seran "inflexibles" contra el que ha definit com una "colla de brètols i de bandarres que es dediquen a perjudicar la bona imatge del país". Pel que fa a la jornada de vaga general, ha assegurat que comprèn la reacció de la ciutadania, tot i opinar que va ser "inoportuna" en plena crisi. En tot cas, ha constatat que no va paralitzar el país. Mas ha subratllat que la vaga general entra dintre de la normalitat democràtica, però el que no es pot acceptar és la "violència sistemàtica que en alguns llocs s'utilitza amb l'excusa que es fa vaga o manifestacions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president, que ha inaugurat la cimera internacional sobre la primavera àrab, ha aprofitat per valorar els incidents que es van produir dijous al centre de Barcelona. Després de remarcar que les vagues són legítimes i "l'essència de la defensa dels drets dels treballadors", ha subratllat que "el que no és tolerable és que això vagi associat amb la violència, el gamberrisme i el vandalisme".

El president ha detectat que a Catalunya hi ha una "colla de brètols que s'estan especialitzant en perjudicar el que és l'interès general i el bé comú", però també s'estan dedicant, ha dit, a perjudicar greument la imatge del país de portes enfora.

Davant d'això, Mas ha garantit que el Govern serà "inflexible i clarament bel·ligerant des del punt de vista de la via penal i administrativa". Ha recordat que amb el setge al Parlament ja es van portar els detinguts a la justícia, i ara se seguirà el mateix camí, és a dir, portar els violents a la fiscalia i a la via penal en últim terme si és que s'han produït delictes. Si això no prospera "perquè les lleis no són prou sòlides i s'han de canviar a nivell espanyol", ha continuat, s'actuarà per la via administrativa, és a dir, per la via de les multes.

Pel que fa a la vaga general, deixant de banda els incidents, ha opinat que va tenir un "seguiment normal" i que no es va paralitzar el país, perquè ni tan sols les xifres de la funció pública van superar el 25% de seguiment. "No es pot parlar de paralitzar el país o de seguiment general", ha constat.

Mas ha assegurat que comprèn el malestar de la ciutadania que vulguin mostrar la seva "disconformitat, la seva crítica o fins i tot la seva desesperança". "Ho entenc perfectament i en part ho puc compartir", ha dit.

Ara bé, el president ha defensat la reforma laboral perquè "és el que s'estava esperant des d'Europa", perquè Espanya"ho necessitava" i perquè no es podia seguir amb el règim laboral fet durant el franquisme. Segons Mas, l'objectiu de la reforma és crear llocs de treball a mig termini. "Encara que no se li vegi un recorregut a curt termini en la creació d'ocupació, s'ha d'entendre com un instrument que es posa ara per intentar que les coses vagin millor", ha indicat. La vaga general, ha dit, era "inoportuna" perquè no podia modificar els plans de Mariano Rajoy, que té majoria absoluta al Congrés, però també perquè no ajuda a millorar una situació de crisi.

stats