Política 28/11/2014

Mas acceptaria negociar amb ERC llistes separades "amb un sol punt comú" als programes electorals

El president de la Generalitat diu a Catalunya Ràdio que les eleccions anticipades poden ser abans o després de les municipals

Ara
2 min
Artur Mas aquesta setmana al Parlament / EFE

BarcelonaAcceptaria Artur Mas variables del full de ruta que va exposar dimarts per pilotar Catalunya cap a la independència? Aquest divendres ha deixat clar que sí, però dins d'uns paràmetres que, al seu parer, són irrenunciables. El president de la Generalitat ha assegurat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que acceptaria anar en llistes separades amb ERC amb la condició que hi hagués "un sol punt comú" als dos programes electorals perquè les plebiscitàries donessin un resultat clar que no es pogués interpretar de cap altra manera per la comunitat internacional. "Si hi ha propostes millor que aquesta, però que garanteixin la consulta amb un resultat clar, parlem-ne", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Amb la proposta que jo faig, les eleccions serveixen per fer la consulta. Hi poden haver altres de propostes que la millorin i compleixin aquest objectiu? Doncs parlem-ne, però s'ha de complir aquest objectiu i que quedi clar quin és el resultat d'aquesta consulta", ha assegurat.

El president ha assegurat que la seva intenció seria anunciar abans o just després de Nadal si hi haurà o no eleccions anticipades a principis del 2015. Tot i això, no ha descartat l'escenari de celebrar-les durant el 2015, però no abans de les municipals.

Un cop fetes les eleccions, el nou Govern, ha puntualitzat Mas, seria "un reflex" de la llista heterogènia que ha plantejat formada per polítics, personalitats de la societat civil i experts. De fet, ha recordat que podria incloure dirigents de partits que no s'han sumat al procés o que no s'han mostrat partidaris de l'estat propi. Si bé dimarts ja va deixar clar que ell podia "encapçalar o tancar" aquesta llista unitària pel sí a la independència, aquest divendres ha recordat que hi ha "cares visibles" del procés sobiranista català que també ajudarien a fer comprensible el missatge de cara a l'exterior.

Rajoy estava advertit

Mas també ha explicat que la Moncloa sabia de fa mesos que si l'Estat impedia el dret a decidir dels catalans, el president de la Generalitat faria servir "l'instrument de les plebiscitàries per fer la consulta". "Estaven molt advertits del camí que volem seguir", ha deixat clar. La resposta de Rajoy, ha insistit, sempre ha estat la mateixa: "No hi ha res a parlar".

El president de la Generalitat no ha explicat mai de primera mà a Rajoy el seu full de ruta presentat públicament dimarts passat en una conferència al Fòrum, però sí que li havia dit en les converses que han mantingut els últims mesos que buscaria formar "una llista prou potent" quan convoqués les plebiscitàries.

Rajoy visita aquest cap de setmana Catalunya per participar en un acte de partit dels populars catalans. Tot i això, Artur Mas no té constància oficial de la visita. "No he rebut cap trucada", ha afirmat.

stats