Política 30/09/2019

Asens, a Iceta: "L'únic pagafantes a Catalunya és un PSC que només sap ballar al ritme del 155 de Sánchez"

El portaveu d'En Comú Podem torna a criticar el PP i Cs per "banalitzar el terrorisme" en el cas dels membres dels CDR empresonats

Mireia Esteve
3 min
Asens, a Iceta: "L'únic 'pagafantes' a Catalunya és un PSC que només sap ballar al ritme del 155 de Sánchez"

BarcelonaInstal·lats ja en plena precampanya electoral, els comuns carreguen contra els socialistes i l'avís de Pedro Sánchez de tornar a aplicar l'article 155 si l'independentisme se salta la legalitat. "Ahir el PSOE va tornar a posar en evidència que no té cap proposta i oferta per a Catalunya que ens pugui fer sortir de l'atzucac polític", ha criticat el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, que ha retret als socialistes que tornin a posar la suspensió de l'autonomia catalana al centre del debat.

En aquest sentit, Asens ha contestat al líder del PSC, Miquel Iceta, que ahir va qualificar els comuns de "pagafantes": "L'únic pagafantes a Catalunya és un PSC que només sap ballar al ritme del 155 de Sánchez". Per al dirigent dels comuns, els socialistes catalans han quedat "desdibuixats" dins del PSOE i els ha acusat de renunciar a parlar de "federalisme, dret a decidir, plurinacionalitat i diàleg". "Quan parlen de Catalunya només ho fan per parlar del 155. Han perdut la seva veu pròpia i l'han cedit a Pedro Sánchez", ha afirmat Asens.

Amb la precampanya iniciada camí cap al 10-N, de cara als pròxims dies els comuns tenen previst reunir-se amb diverses organitzacions i entitats socials perquè, per a Asens, són les que "paguen els plats trencats del bloqueig polític". Així, aquest dijous Catalunya en Comú es trobarà amb la Taula del Tercer Sector, dissabte amb les Marees Blanques i de cara la setmana que ve amb col·lectius del sector universitari.

Critica que es continuï "banalitzant el terrorisme"

En la roda de premsa d'aquest dilluns, Asens també ha tornat a criticar que el PP i Ciutadans continuïn "banalitzant el terrorisme" en el cas dels set membres dels CDR empresonats. "Intenten equiparar actes que són més de desordres públics que no de terrorisme", ha assegurat el portaveu dels comuns al Congrés de Diputats. Així, Asens ha demanat "prudència" a l'hora de valorar aquests fets i que no "s'instrumentalitzi" la causa en "benefici polític i per generar divisió a la societat catalana". El diputat d'En Comú Podem, però, no ha volgut valorar les filtracions que hi ha hagut els últims dies sobre el cas –en les quals s'hi involucra el president de la Generalitat, Quim Torra–: "No ens podem pronunciar sobre el que surt, no en tenim certeses. Cal ser prudents fins que no s'aixequi el secret de sumari".

Respecte als actes organitzats pel segon aniversari de l'1-O, els comuns encara no han decidit si hi participaran. Asens, però, ha remarcat que l'acte "més important de reparació i memòria" que s'està fent és la causa que s'està instruint als jutjats de Barcelona contra l'actuació policial de l'1-O. "És una causa que ens dona molta esperança i que va en la direcció contrària del que ha anat la fiscalia del Tribuna Suprem", ha afirmat Asens.

Asens també ha criticat les imatges que han circulat aquests últims dies sobre militars passejant i bevent cervesa a Vilafranca del Penedès. "És deplorable i censurable", ha etzibat. Així, ha demanat explicacions al ministeri de Defensa per, si cal, "depurar responsabilitats". "Qui porta armes no pot beure begudes alcohòliques", ha assegurat Asens.

Podem Catalunya descarta unir-se a Errejón

La fins ara líder al Senat d'En Comú Podem i secretària general de Podem, Noelia Bail, ha anunciat que la formació ha revalidat l'aliança amb els comuns a Catalunya de cara al 10-N, com ja van fer als passats comicis del 28-A, i ha descartat una possible candidatura de Más País a Catalunya. Segons Bail, Íñigo Errejón, que lidera la candidatura Más País a Madrid, ha negociat amb sectors propers a En Comú Podem però ha negat que pugui arribar a presentar-se a Catalunya.

stats