Política 06/09/2019

Asens: "Amb el cor a la mà, em costa molt entendre a què es deu la posició d'Esquerra"

El portaveu d'En Comú al Congrés veu marge per a l'entesa tot i que les posicions "estan allunyades"

Ara
2 min
Asens: "Amb el cor a la mà, em costa molt entendre a què es deu la posició d'Esquerra"

BarcelonaDesprés que ahir tornés a punxar l'intent d'arribar a un acord entre el PSOE i Unides Podem de cara a la investidura espanyola, prevista per al 23 de setembre, la formació lila es mostra optimista i veu "marge per a l'entesa" tot i que les posicions "es mantenen allunyades". Així s'ha pronunciat aquest matí el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha constatat que en la reunió de dijous al vespre els socialistes "se sentien més forts". Un sentiment que ha atribuït a "l'alineament d'Esquerra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Amb el cor a la mà, em costa molt entendre a què es deu la posició d'ERC", ha lamentat Asens, en al·lusió a les declaracions del portaveu dels republicans a la cambra espanyola, Gabriel Rufián, amb què pressionava Unides Podem perquè acceptés les propostes dels socialistes. "Cap demòcrata vol que el feixisme, que la dreta més reaccionària arribi a governar", va apuntar Rufián, que va afegir: "La diferència entre votar o no votar és que s'apliqui o no el 155".

Precisament a l'amenaça del 155 es va referir ahir el diputat dels comuns al Congrés, quan va justificar que l'entrada de la seva formació a l'executiu espanyol és la "garantia" que el PSOE no sintonitzi amb PP i Ciutadans per "tornar la repressió a Catalunya". En aquesta línia, Asens s'ha preguntat si "realment Esquerra creu que seria perjudicial per a Catalunya" que els liles fossin al govern de l'Estat i ha admès que les relacions amb els republicans "són pitjors que un temps enrere".

"ERC ens va atacar directament i ens va atribuir la principal culpabilitat de no arribar a un acord", ha recordat el diputat, que, tot i que no ha defugit la responsabilitat d'Unides Podem, ha insistit que "la responsabilitat està repartida". I ha afegit: "Tots hem de fer autocrítica".

En un to conciliador, Asens ha dit que entén que des d'Esquerra rebutgin unes eleccions generals, però ha insistit que "no ajuda" que es "posicionin amb un dels bàndols de la negociació". Així, el portaveu d'ECP ha lloat el posicionament dels nacionalistes bascos, el PNB, que, segons ha destacat, "han mantingut una opció neutral", ja que "no volien ser instrumentalitzats per un PSOE escorat en l'estratègia".

Marge per a l'acord

Pel que fa al sí de les negociacions, Asens ha manifestat que "hi ha motius per no tirar la tovallola" i que la seva formació creu que hi ha marge per a l'entesa. "Ens separa molt poca cosa per arribar a un nou acord", ha apuntat. Tanmateix, el diputat dels comuns ha admès que en la trobada d'ahir els socialistes no van introduir noves propostes i que Unides Podem van acabar la reunió "amb un sentiment de decepció i mal regust de boca" perquè, ha manifestat: "No vam veure avenços significatius en la posició del PSOE".

"Ara bé, és veritat que ens vam comprometre a no explicar detalls del contingut de la reunió", ha expressat Asens, que ha afirmat que vol "mantenir la discreció per no entrar en una política de retrets excessiva que dificulti l'entesa". Es tracta d'una situació que, en les converses del juliol, va suposar el caldo de cultiu per a les desconfiances mútues que van portar a la investidura fallida del candidat socialista, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

stats