Política 25/10/2018

Pisarello i Asens rebutgen la plataforma Sobiranistes i càrrecs d'EUiA critiquen Nuet

El líder d'EUiA avisa que "no hi haurà silenci" si no s'arriba a un acord al grup parlamentari

Ara
3 min
El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, atenent els mitjans a Brussel·les

BarcelonaEl naixement de la plataforma Sobiranistes, crítica amb el rumb i la direcció de Catalunya en Comú, ha generat una onada de reaccions per desacreditar-la. Aquest dijous ha sigut el tercer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, qui ha manifestat públicament que no se sentia "cridat per aquesta interpel·lació" perquè, segons el seu parer, aquest moviment no s'ha fet "en el moment correcte". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Asens ha discrepat d'Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, els seus principals promotors, quan diuen que no s'està respectant el sobiranisme als comuns. "Això d'apropiar-se d'un valor fundacional em sembla un error", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rebuig també l'ha expressat el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha qualificat d'"incomprensible" i "inacceptable" la creació de la plataforma "tant en les formes com en el fons". "A CatComú hi ha molts espais de deliberació interna on aquests debats es plantegen amb normalitat. No s'entén, és molt poc transparent", ha apuntat Pisarello en roda de premsa, i ha subratllat que "ofèn molta gent de fortes conviccions republicanes i sobiranistes dins l'espai dels comuns". "S'ha plantejat en uns termes que fan sospitar que l'apel·lació al sobiranisme és un pretext per amagar altres tipus d'interessos. Som molts els comuns que ja portem anys defensant el sobiranisme", ha afegit Pisarello, informa Gemma Garrido.

Diferents veus crítiques amb Alamany han atribuït el seu pas a una qüestió de supervivència personal, després que els suports de la portaveu hagin quedat diluïts arran de la marxa de Xavier Domènech de la formació. "Les motivacions de fons que pugui tenir la iniciativa a mi em generen alguns dubtes", ha comentat Asens. El regidor ha constatat que el moviment ha generat "malestar", a més, perquè no s'ha canalitzat el debat a través dels espais de decisió interns.

Les recriminacions han arribat també d'alguns càrrecs d'EUiA, que han carregat contra el coordinador general, Joan Josep Nuet. A través d'una carta a 'El Periódico' signada pels diputats al Congrés Joan Mena i Fèlix Alonso, a més de l'alcalde de Montornès del Vallès, José Montero, es mostren contundents a l'hora de denunciar el naixement de Sobiranistes. "No compartim vestir de discrepàncies polítiques i ideològiques el que són purs interessos personals", apunten.

Recorden que a la setena assemblea d'EUiA es va deixar clara l'estratègia de futur de la formació, que passava per dedicar els esforços a construir Catalunya en Comú amb "grans dosis de generositat" i "lliures de sectarisme". "Que ningú utilitzi el nom d'EUiA per legitimar pretensions que no formen part de la política d'EUiA", conclouen.

Tot plegat arriba després que Alamany hagi bloquejat el cessament del coordinador del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Marc Grau, comunicat dilluns al vespre per la presidenta, Jéssica Albiach. Com que es va fer "d'esquena" a Alamany perquè va quedar al marge de les negociacions per recompondre el grup parlamentari, segons interpreta l'entorn de la portaveu, Alamany ha decidit presentar un escrit sol·licitant que no es faci efectiva la destitució.

Davant les crítiques, Nuet hi ha dit la seva. En una entrevista a Ràdio 4 s'ha mostrat esperançat que es pugui arribar a un acord per a la recomposició del grup parlamentari, que ja fa setmanes que està bloquejada per les desavinences entre sectors. Nuet ha advertit que si no s'arriba al consens "no hi haurà silenci". El diputat també ha lamentat les acusacions que ha rebut d'alguns actors dels comuns, i en referència a la regidora de l'Ajuntament de Barcelona Gala Pin ha recriminat que es dediquin "desqualificacions personals per manca d'arguments".

En relació a la carta de càrrecs d'EUiA, Nuet ha explicat que aquest grup forma part de la "pomada del canvi de rumb, i alguns d'ells han estat promoguts a tasques importants per haver-se mogut sense un debat col·lectiu". "És el meu sector crític, tenen dret a fer-ho. Demano un debat lleial", ha afegit.

stats