Política 18/10/2016

Assaig general al Congrés de com seria una legislatura en minoria de Rajoy

El PSOE fa pinça amb el PP en la reforma exprés de la llei electoral i la llei d'estabilitat, però tota l'oposició fa pinya per derogar la Lomce

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'escó buit de Pedro Sánchez aquest dimarts al ple del Congrés. EFE

MadridUna de freda i una de calenta. El Congrés dels Diputats ha començat aquest dimarts l'assaig general de com serà un govern en minoria de Mariano Rajoy, una possibilitat que està a tocar si el PSOE decideix finalment abstenir-se en el comitè federal previst per al pròxim diumenge. Els socialistes han fet pinça a l'hemicicle amb el PP i C's per començar la tramitació exprés -en només 48 hores- de la reforma tant de la llei d'estabilitat com de la llei electoral (la Loreg) per escurçar les campanyes a la meitat en cas de repetició d'eleccions. Alhora, però, també han aconseguit aixecar el veto que havia imposat el govern espanyol en funcions la setmana passada perquè no es pugui derogar la llei Wert (la Lomce) i sobre els treballadors subcontractats. El PP es va tornar a quedar sol a la mesa del Congrés -només hi té majoria amb Ciutadans- per intentar frenar la capacitat legislativa del Congrés, després de ja 11 mesos sense que el govern de Rajoy reti comptes a les Corts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Això és un preludi del que passarà la setmana que ve. Ara surti, senyor Antonio Hernando [el portaveu del PSOE al Congrés] i digui que no [a Rajoy]", ha dit el portaveu d'ERC, Joan Tardà, durant el debat sobre la tramitació exprés de la Loreg. Tant els diputats sobiranistes com Podem i En Comú tenen intenció de votar 'no' a la tramitació d'urgència per "arreglar el merder" de Rajoy en voler amenaçar amb una convocatòria d'unes terceres eleccions per Nadal, en paraules de la diputada de la formació lila, Carolina Bescansa. També votaran que no a la reforma de la llei d'estabilitat -serà en el ple de dijous- per apujar el sostre de despesa de les comunitats autònomes.

El PSOE buscarà l'equilibri a dreta i esquerra si permet la investidura de Mariano Rajoy i defensa que, més que mai, el Congrés es convertirà en un govern a l'ombra per esmenar les polítiques del PP. "El Parlament funciona i funcionarà. Hi ha majoria contrària a les polítiques del PP", va defensar ahir el portaveu de Treball dels socialistes a Madrid, Rafael Simancas.

Justament el Congrés, a la comissió de Justícia, ha tirat també endavant aquest dimarts una proposició de llei d'En Comú per recuperar els articles declarats inconstitucionals de la llei d’emergència habitacional i pobresa energètica 24/2015 aprovada pel Parlament de Catalunya i que el Govern del PP en funcions va recórrer al Tribunal Constitucional. Una nova mostra que un govern alternatiu als populars, sense passar per Ciutadans, hauria estat possible.

En canvi, durant al ple del Congrés, els socialistes van rebutjar la iniciativa d'ERC per reduir l'edat de vot als 16 anys, quan justament havien fet pinya amb els independentistes l'abril passat a la mateixa cambra. Van justificar, per fugir de contradiccions, que la reforma de la Loreg està feta només per canviar que, en cas de repetició d'eleccions, la campanya es redueixi a la meitat. Tant PP com PSOE han evitat obrir la caixa de Pandora per reformar una llei electoral molt discutida.

stats