Política 15/08/2019

L’Associació Catalana de Municipis busca nou president

L’entitat ha de substituir David Saldoni després que perdés l’alcaldia de Sallent el 26-M

Maria Asmarat
3 min
L’Associació Catalana de Municipis busca nou president

BarcelonaL’Associació Catalana de Municipis (ACM) està obligada a buscar nou president. L’entitat municipalista triarà un relleu per a David Saldoni en l’assemblea que celebrarà el pròxim 20 de setembre, després que a les eleccions locals del 26 de maig perdés l’alcaldia de Sallent (Bages). Els estatuts de l’entitat estableixen que la pèrdua de la condició d’alcalde implica la destitució de la presidència de l’associació, per la qual cosa caldrà trobar un substitut a un Saldoni que, en cas d’haver continuat com a alcalde, sí que hauria pogut revalidar el seu càrrec, al qual va arribar el gener del 2018 en substitució de l’ara conseller d’Interior i aleshores alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’ACM agrupa actualment 932 dels 947 municipis catalans i des de la seva fundació, el 1981, ha sigut dirigida per alcaldes de l’òrbita de Convergència, que històricament ha dominat la majoria d’ens locals i comarcals del país. Però les eleccions del 26 de maig han dibuixat un escenari més equilibrat que mai en què JxCat i ERC tenen gairebé les mateixes alcaldies -370 i 359, respectivament- i que podria fer variar els equilibris interns de l’entitat i portar a la presidència de l’ens per primer cop un alcalde republicà. Tot i així, fonts de l’ACM expliquen a l’ARA que de moment encara no hi ha noms d’aspirants sobre la taula. Les mateixes fonts apunten, però, que és molt possible que algun dels membres de l’actual comitè executiu presenti candidatura per continuar amb la mateixa línia de treball que Saldoni i Buch.

Termini fins al 17 de setembre

Per aspirar a encapçalar l’entitat és necessari ser alcalde i presentar una candidatura com a màxim tres dies abans de l’assemblea, és a dir, el 17 de setembre. Per poder presentar-se a l’elecció, a més, es necessita l’aval de 50 presidents dels ens locals associats, que han de ser com a mínim originaris de vuit comarques diferents i de les quatre províncies catalanes. En l’anterior assemblea -el gener del 2018- David Saldoni va ser l’únic alcalde que va presentar candidatura per substituir Miquel Buch. Però ara, en el cas que aquesta vegada n’hi hagi més d’una, cada ens local adscrit a l’ACM (ja sigui municipi, consell comarcal o entitat municipal descentralitzada) disposa d’un vot.

Saldoni, doncs, no podrà aspirar a la presidència de l’entitat i haurà de deixar el càrrec només 20 mesos després d’arribar-hi. Deixarà enrere una llarga trajectòria vinculada a l’ACM, on va entrar fa més de 17 anys. Amb Buch com a president de l’entitat, Saldoni va accedir primer a l’executiva per després agafar el relleu de la presidència en una aposta continuista amb la feina de Buch, que va estar sis anys al capdavant de la entitat municipalista. “L’evolució que ha fet l’ACM és molt positiva i s’ha consolidat com un autèntic prestador de serveis”, valora Saldoni sobre el seu any i mig al capdavant del mandat. De cara al futur, l’actual president aposta per “aprofundir en la formació dels electes” i “donar més protagonisme al món local”.

Durant aquest últim mandat compartit entre Buch i Saldoni (2015-2019), l’ACM ha tingut un protagonisme destacat en el Procés i el paper que hi han tingut els ajuntaments en capítols puntuals, com quan s’han fet actes de suport al Govern al Palau de la Generalitat o quan l’associació -al costat de l’Associació de Municipis per la Independència- va gestionar el viatge que 200 alcaldes van fer fins a Brussel·les el novembre del 2017 per donar suport als exiliats.

stats