Política 16/10/2020

L'Audiència de Barcelona suspèn la pena de presó a Gemma Montull i la substitueix per una multa

També farà treballs a la comunitat durant un any

N. Orriols
3 min
Gemma Montull, declarant durant el judici del Cas Palau en una imatge presa des de la sala de premsa de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaL'Audiència Provincial de Barcelona ha decidit aquest divendres deixar en suspens la pena de presó de quatre anys a Gemma Montull, condemnada per malversació de fons públics, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. El tribunal ha substituït l'ingrés a un centre penitenciari per una nova multa –que se suma a la responsabilitat civil d'1,5 milions d'euros que ja ha de pagar– i treballs al servei de la comunitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que els magistrats admeten el caràcter "greu" dels delictes pels que va ser condemnada la que era directora financera del Palau de la Música, troben una sèrie d'arguments per eximir-la de la pena de presó i canviar-la per abonar 500 euros cada mes per un període de cinc anys a partir del mes de novembre i un any de serveis socials a la comunitat. La suspensió de la pena, diu la resolució de l'Audiència Provincial, quedaria revocada en cas que delinquís un altre cop en aquest període, incomplís els treballs a la comunitat o no abonés el pagament corresponent de 500 euros entre els dies 1 i 5 de cada mes. La resolució constata que actualment Gemma Montull cobra 1.187 euros mensuals.

¿Com justifica l'Audiència la suspensió de la pena? Els magistrats consideren, malgrat l'oposició de la Fiscalia, que pot evitar la presó perquè no és delinqüent habitual, les penes dels delictes per separat no superen els dos anys (malgrat que sumades arriben a quatre) i no té més antecedents penals. "No existeix pronòstic de reincidència", afegeixen els magistrats, agafant-se en el fet que no ha tornat a delinquir des del 2009, quan es va destapar el cas.

El tribunal també té en compte dues circumstàncies més: que han passat onze anys d'ençà que van succeir els fets (una demora que no és atribuïble a l'acusada sinó a la dificultat de la instrucció) i que Montull va col·laborar confessant part dels fets provats durant el judici. Alhora, posa en valor que ha posat a disposició sis immobles (el seu patrimoni) per fer front a la responsabilitat civil d'1,5 milions d'euros.

Vot particular

Aquesta decisió no ha sigut presa per unanimitat, sinó que hi ha hagut un vot particular d'un magistrat que es posiciona en contra de la suspensió de la pena per la gravetat dels fets en què va estar implicada Gemma Montull.

Afirma que són considerats com "l'espoli més gran que s’ha portat a terme en la història recent contra el patrimoni cultural català i ha afectat greument el prestigi d’un dels símbols més rellevants de la cultura catalana com és el Palau de la Música”, diu el magistrat. A més d'afegir que ha donat lloc a "un dels més importants i sonats casos de corrupció política", en al·lusió al finançament irregular de CDC.

En aquest sentit, situa Gemma Montull com una cooperadora necessària d’aquests fets i diu que en un primer moment va intentar amagar proves del cas. "Totes les penes conjuntament superen els quatre anys de presó, cosa que suposa una durada de pena gens menyspreable", ha dit en el vot particular. També afirma que la seva confessió durant el judici no pot ser de nou un atenuant, ja que ja es va tenir en compte en el seu moment a l’hora de decidir la pena de presó en la sentència. A parer seu tampoc s’aprecia amb “magnitud” l’esforç per reparar el dany causat.

A diferència del tribunal, que lloa que en conjunt s’hagin pogut recuperar 9 milions d’euros de l’espoli, aquest magistrat remarca que no és ni la meitat dels 24 milions d’euros, que és el total del que s’ha de recuperar.

stats