Política 27/05/2019

L'Audiència Nacional ofereix a Matamala declarar voluntàriament abans de traslladar la causa al Suprem

El jutge considera que calen indicis "fundats i seriosos" per elevar la investigació del senador

Ot Serra
2 min
El senador de JxCat Jami Matamala, en una imatge d'arxiu

MadridEl jutge Manuel García Castellón ofereix al senador de JxCat Josep Maria Matamala declarar voluntàriament a l'Audiència Nacional en el marc de la causa sobre presumpte encobriment de Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el 25 de març del 2018 a la localitat alemanya de Jagel. La defensa de Matamala es va personar un cop va tornar a l'estat espanyol i ara el magistrat li ofereix exercir el seu dret de defensa en la investigació amb, entre altres coses, la presa de declaració. En tant que senador i, per tant, aforat, la seva causa s'hauria d'enviar al Tribunal Suprem, però el jutge argumenta que no pot elevar la instrucció a l'alt tribunal fins que no tingui indicis "fundats i seriosos" que Matamala hagi comès un delicte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La conclusió és que s'ha d'esgotar la instrucció de la causa, a fi de permetre's una decisió més fundada, no només sobre la racionalitat dels indicis d'infracció penal, sinó també de la participació de la persona aforada. Per això s'han de depurar al jutjat d'instrucció l'origen les diligències necessàries per completar la investigació dels fets i així constatar suficientment els fets que són la base de la presumpta infracció penal", sosté García Castellón. Fonts del tribunal apunten que si Matamala es nega a aquesta declaració voluntària, el magistrat hauria de remetre la causa al Suprem, encara que no hagi pogut aprofundir en la investigació.

En aquesta causa també hi ha investigats l'historiador Josep Lluís Alay i dos mossos d'esquadra que viatjaven amb l'expresident des de Finàndia fins a Brussel·les, on Puigdemont pretenia posar-se a disposició de la justícia a causa de l'euroordre que pesava sobre ell dictada pel jutge instructor del Suprem Pablo Llarena. La policia alemanya el va detenir a pocs quilòmetres de la frontera d'Alemanya amb Dinamarca i es va estar empresonat uns dies a la presó de Neumünster. El jutge Diego de Egea havia arxivat la causa per encobriment, però la sala d'apel·lacions va acordar reobrir-la el gener passat.

stats